Argümantasyon destekli işbirlikli öğrenme yönteminin genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) konusunda uygulanmasının onuncu sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the application of the development of argumentation - supported cooperative learning methods on the genetics of a modified organization (GMO) on the academic achievements of the ten years students
  1. Tez No: 538103
  2. Yazar: SELİN AKDÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MATYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, işbirlikli öğrenme, akademik başarı, 2017 MEB öğretim programı, Argumentation, cooperative learning, academic achievement, 2017 MEB curriculum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, argümantasyon destekli işbirlikli öğrenme yönteminin doğrultusunda düzenlenen öğretimin 10' uncu sınıf öğrencilerinin Biyoloji dersindeki akademik başarılarına etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma 2017-2018 öğretim yılının ilkbahar yarıyılında Adana ili Çukurova ilçesinde bulunan bir resmi ortaöğretim okulunda gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 34, kontrol grubunda 35 öğrenci olmak üzere 69 öğrenci çalışma grubunda yer almıştır. Çalışma 7 hafta sürmüştür. Dersler deney grubunda argümantasyon destekli işbirlikli öğrenme yöntemine, kontrol grubunda ise 2017 MEB Biyoloji öğretim programına göre hazırlanan ders planları ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarına“Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Başarı Testi (GDOBT)”ön test ve son test olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak GDOBT son test puanları açısından, argümantasyon destekli işbirlikli öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubunun GDOBT son test puanlarının aritmetik ortalaması 2017 MEB öğretim programının uygulandığı kontrol grubunun GDOBT son test puanlarından yüksek olduğu bulunmuştur. Bu farklılık ile argümantasyon destekli işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin Biyoloji dersine ilişkin başarılarının, 2017 MEB öğretim programına göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated whether the teaching organized in accordance with the argumentation supported cooperative learning method has an effect on the academic achievement in the 10th grade students in Biology course. The study was carried out in the spring semester of the 2017-2018 academic year in an official secondary school in the Çukurova district of Adana province. 69 students 34 in the experimental group and 35 in the control group were included in the study group. The study lasted 7 weeks. Lessons were carried out in the experimental group by the argumentation-supported collaborative learning method and in the control group by the 2017 MEB Biology curriculum. Test Genetically Modified Organisms Achievement Test (GDOBT) grup was used as a pre-test and post-test in the experimental and control groups. In conclusion, in terms of GDOBT posttest scores, the arithmetic mean of the GDOBT final test scores of the experimental group using the argumentation-supported cooperative learning method was found to be higher than the GDOBT posttest scores of the 2017 MEB curriculum. It was determined that this difference and the argumentation supported cooperative learning method were more effective than the 2017 MEB curriculum.