Nefes ve ses denetiminin oyuncu performansına etkisi
The effects of breath and voice control on the acting performance
- Tez No: 538142
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA KAPAN EZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, oyuncu, nefes, ses, Theater, actress, actor, breath, sound
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
T.C. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tiyatro Anasanat Dalı Tiyatro Yüksek Lisans Programı Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı, bir tiyatro oyuncusunun nefes ve ses denetiminin performansına etkisini araştırmaktır. Çalışmanın Giriş Bölümünde çalışmanın amacı ve hedefleri tanıtılmıştır. İkinci Bölüm insan bedenindeki nefes sistemine ayrılmıştır. İnsanın nefes sistemi bu bölümde adım adım anlatılmıştır. Nefesin ağız ve burundan girdiği andan itibaren, hangi organlardan geçerek akciğere ulaştığına değinilmiştir. Bu bölüm aynı zamanda nefes çeşitlerinin ayrıntılı olarak anlatıldığı bölümdür. Sonraki bölüm, sesin oluşumunun anlatıldığı bölümdür. Sesin oluşumunu sağlayan vücuttaki sistemler tanıtıldıktan sonra, bu sistemlerin nasıl çalıştığı ve oyuncunun bu sistemlerden nasıl yararlanabileceğine değinilmiştir. Doğaldır ki, sesi en önemli iletişim aracı olan oyuncunun ses ile hangi rahatsızlıkların süregeldiğini bilmesi gereklidir. Bu yüzden bu bölümün sonu seste yaşanabilecek hastalıklara ayrılmıştır. Dördüncü Bölümün başlığı ise“Nefes ve Ses Denetiminin Oyuncu Performansına Etkisi”dir. Bu bölümde nefesin neden bir oyuncu için hayati önem taşıdığı, nasıl kullanması gerektiği ve ne gib okuyucuya sunulmuştur. Yine bu bölümde oyuncunun sesini kullanırken nelere dikkat etmesi gerektiği ve doğru kullanımın performansını nasıl etkileyeceği anlatılmıştır. Çalışmanın Beşinci Bölümü, bir oyuncunun nefes ve ses sistemini geliştirecek ve formda tutacak egzersizlere ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study presented as a Master's Thesis for the Graduate Theatre Programme of Haliç University (Turkey) Social Sciences Institute Theatre Department, is to analyse and determine the influence / effects of breath and voice control -two of the most important physical tools of an actor's main instrument, his body- on the acting performance on stage. The purpose and targets of the study are exposed in the introduction part. The second part is dedicated to the respiratory system of the human body. In this section, the human respiratory system and mechanism are described in a step-by-step fashion. Here, we explain how the air reaches the lungs after passing through the relevant organs once it enters the body through the mouth and nose. This part also delves in detail into the different types of breathing. The next section of the study depicts the formation processes of the voice. Here, the systems and mechanisms that create the voice in the body are presented, as well as the ways with which the actor can benefit from them. It is crucial for an actor to be acquainted with the possible disorders and discomforts that may arise during the use of the voice on stage, for the voice is an actor's most important communication tool. Therefore, the end of this part is dedicated to possible vocal disorders. The fourth section is entitled“The Effect of Breath and Voice Control on the Acting Performance”. Here, we illustrate why the breath is of the utmost importance for an actor, how he must wield it and the possible issues he might encounter while using it. We then state the measures to be taken by the actor when using the voice and the positive effects of the right and healthy use of the voice can have on the acting performance. The fifth section of the study suggests vocal exercices that will improve and sustain the actor's vocal health.