Effects of new generation of curing applications on self-healing in cement-bonded composites
Yeni nesil kür uygulamalarının çimento bağlayıcılı kompozitlerde kendiliğinden iyileşme üzerine etkileri
  1. Tez No: 538223
  2. Yazar: LANA AYAD ABDULATEEF ABDULATEEF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİFE AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kendi kendini iyileştirme, mikro çatlaklar, nano silika, tasarlanmış çimento bağlayıcılı kompozit malzemeler (ECC), Engineered Cementitious Composites (ECC) materials, micro-cracks, nano silica, self-healing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çatlakların varlığı, özellikle beton malzemesinin dayanıklı olması istenen durumlarda ciddiye alınması gereken bir konudur. Betonda çatlaklar, çeşitli dış faktörler, zorlu çevre koşulları, kötü işçilik gibi nedenlerle olabilir ve çatlak beton için dayanıklılık özelliklerinin tamamen geri kazanılması neredeyse imkansızdır. Çatlaklar ayrıca, temel mekanik özelliklerdeki ciddi kayıpların bir sonucu olarak ilerleyici yapısal bozulma ve ayrışmayı tetikleyebilir. Bu durum, hasarlı yapısal bölümlerin hızlı ve etkin bir şekilde bakım / onarımını gerektirir. Bununla birlikte, onarımların geleneksel yöntemlerle yapılması bazı durumlarda yapısal kısıtlamalar nedeniyle mümkün olmamaktadır. Bu gibi durumlarda herhangi bir dış müdahale olmaksızın çatlakların kendiliğinden iyileşmesi çok cazip bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Portland çimentosu ile neredeyse bütün beton türlerinde kendi kendini iyileşme görülebilir, ancak geleneksel betonda çatlak kontrolü eksikliği ve malzemenin maruz kaldığı ortamın her zaman nemli olmaması gibi çeşitli nedenler kendiliğinden iyileşmeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu bağlamda, tez çalışması kapsamında, çeşitli puzolanik malzemeler kullanılarak Engineered Cementitious Composites (ECC) malzemeleri üretilmiş ve farklı mekanik yük etkileri (basınç ve eğilme) altında mikro çatlaklar oluşturulmuştur. Su ve nano silika solüsyonunda kür koşullarına maruz bırakılan hasarlı ve hasarsız ECC numunelerindeki kendi kendine iyileşme davranışı basınç dayanımı ve eğilme dayanımı testleri yardımıyla ölçülerek değerlendirilmiştir. Nano silika kür solüsyonunun tasarlanmış çimento bağlayıcılı kompozitlerin kendi kendine iyileşme davranışında etkinliği üzerine odaklanılmış olan deneysel çalışmalar sonucunda, bu uygulamanın su kürüne göre mekanik özelliklerin geri kazanılmasında etkili olduğu görülmüştür. Elde edilen deneysel sonuçlar, mikro yapı analizleri ile de desteklenerek kendiliğinden iyileşme davranışının tetiklenmesinde kür aşamasında uygulanan nano silikanın etkili rol oynacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The presence of cracks is a matter that needs to be taken seriously, especially in situations where it is desirable for the concrete material to be particularly durable. Various external factors, harsh environmental conditions, poor workmanship can be the reasons of cracked concrete and it is almost impossible to fully recover durability properties for cracked concrete. Cracks can also trigger progressive structural deterioration and dissociation as a result of severe loss in the fundamental mechanical properties. This often requires fast and efficient maintenance / repair of damaged structural sections. However, the fact that repairs are carried out using conventional methods should be short-lived and in some cases due to structural constraints, it is a useful method of repairing cracks automatically by self-healing without any external intervention. Self-healing can be observed in almost all types of concrete with Portland cement, but various reasons such as lack of crack control in conventional concrete and the fact that the environment to which the material is exposed are not always moist can significantly reduce the self-healing effect. In this context, within the scope of thesis studies, Engineered Cementitious Composites (ECC) materials were produced by using various pozzolanic materials and designed with the ability to form micro cracks under extreme mechanical loads. Self healing behavior of the micro cracks in composite materials was first evaluated by compressive strength and flexural strength tests' measurements within this literature. As well, it is focuses on effectiveness of curing applied through nano silica solution in order to trigger self healing. Finally, studies have been carried out in order to evaluate how is repeatable and widespread the autogenous healing behavior of the Engineered Cementitious Composites (ECC) materials. In addition to the results of Engineered Cementitious Composites studies, higher self healing ability which has been confirmed by experimental results, is believed to contribute significantly to structural strength and sustainability.