Güç mesafesinin motivasyon ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Milli eğitime bağlı okullarda çalışan öğretmenler üzerinde bir araştırma
The effect of power distance on motivation and organizational commitment: A research on teachers working in national educational schools
- Tez No: 726259
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BEKMEZCİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Güç, Güç Mesafesi, Motivasyon, Örgütsel Bağlılık, Power, Power Distance, Motivation, Organizational Commitment
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Toros Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerin, yönetimin yaklaşımına göre onların motivasyonu ve örgütsel bağlılığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Güç mesafesi, bireylerin, grupların veya toplumların güç, statü, servet gibi konularda toplumdaki bireyler arasındaki eşitsizlikleri kabul etme derecesidir. Türkiye, güç mesafesi yüksek bir ülkedir. Güç mesafesi yüksek olan ülkelerde yönetici pozisyonunda olan kişiler genellikle ulaşılamaz bir konumdadır. Çalışanlar da yapılması gerekenleri yöneticilerinin söylemesini beklemektedir. Dolayısıyla yöneticiler otokratiktir ve çalışanları sürekli kontrol eder. Ancak eğitim kurumlarında böyle bir yaklaşımın doğru olmadığı ifade edilebilir. Böyle bir yaklaşım, öğretmenlerin moralini ve örgüte bağlılığını azaltabilir. Çalışanların motivasyonunun ve örgütsel bağlılığının yüksek olması örgütsel başarının artırılmasında önemli bir etkendir. Motivasyonun yüksek olması, örgütsel bağlılığı da artırmaktadır. Bu kapsamda değerlendirildiğinde okul yöneticilerinin de öğretmenlerin motivasyonunu ve okuluna bağlılığını artırması öğrencilerin başarısında önemli bir unsur olarak değerlendirilmiştir. Bu tezin, birinci bölümünde güç ve güç mesafesi, ikinci bölümünde motivasyon kavramı, üçüncü bölümde örgütsel bağlılık, dördüncü bölümünde de hipotezler test edilmiştir. Araştırma bulguları neticesinde; güç mesafesi ile motivasyon ve örgütsel bağlılık arsında anlamlı bir ilişki bulunamamış, motivasyonun örgütsel bağlılığın anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effect of teachers working in schools affiliated to the Ministry of National Education on their motivation and organizational commitment according to the management's approach. Power distance is the degree to which individuals, groups or societies accept inequalities between individuals in the society in matters such as power, status and wealth. Turkey is a country with a high power distance. People in managerial positions in high power distance countries are often in an unreachable position. Employees are waiting for their managers to tell what needs to be done. Therefore, managers are autocratic and constantly control the employees. However, it can be stated that such an approach in educational institutions is not correct. Such an approach can reduce teachers' morale and organizational commitment. The high motivation and organizational commitment of the employees is an important factor in increasing organizational success. High motivation also increases organizational commitment. When evaluated in this context, the fact that school administrators increase the motivation of teachers and their commitment to their school has been evaluated as an important factor in the success of students. In the first part of this thesis, power and power distance, the concept of motivation in the second part, organizational commitment in the third part, and the relationship between these variables in the fourth part are taken. As a result of the research findings; No significant relationship was found between power distance and motivation and organizational commitment, and motivation was found to be a significant predictor of organizational commitment.