Afganistan'da yoksulluğun politik ve sosyo-ekonomik nedenleri ve çözüm önerileri
Political and socio-economic poverty proposals and solution of poverty in Afghanistan
  1. Tez No: 538304
  2. Yazar: AHMAD JAHİD HAİDARİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Yoksulluk, Sosyo-Ekonomik Yapı ve Yoksulluğun Nedenleri, Afghanistan, Poverty, Socio-Economic Structure and Causes of Poverty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Afganistan, on yıllardır devam eden savaş ve diğer sosyo-ekonomik sorunlar nedeniyle, dünyadaki en yoksul ülkeler arasında yer almıştır. Bu nedenle yoksulluğu azaltmaya yönelik stratejilerin oluşturulması önem arz etmektedir. Afganistan'da yoksulluğun nedenlerini incelemeyi amaçlayan bu çalışmada, ilk olarak yoksulluk kavramı ve yoksulluğa neden olan faktörler hakkında genel bilgilere yer verilerek Afganistan'ın son yıllardaki siyasal, sosyo-ekonomik ve kültürel durumu ele alınmıştır. Daha sonra Afganistan'da yoksulluğun politik ve sosyal nedenleri incelenmiş ve son olarak yoksulluğun azaltılmasına ilişkin çözüm önerilerine yer verilerek çalışma tamamlanmıştır. Afganistan'da yoksulluğun nedenlerini belirlemek için bilimsel kitaplar, makaleler, Ekonomi Bakanlığı raporları, Dünya Bankası raporları, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi raporları, Asya Gelişme Bankası (ADB) raporları, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Dairesi (UNODC) raporları, yolsuzlukla mücadele kurumları ve ajanslar raporları, Merkezi İstatistik Kurumu verileri ile ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalar kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre Afganistan'da İngiliz sömürgeci saldırıları, Sovyet işgali, iç savaşlar, Taliban grubu, ABD askerî müdahalesi, yolsuzluk, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, düşük yaşam standartları, temel hizmetlere erişememe, nüfus artışı, eğitimsizlik, gelir eşitsizliği, işsizlik, tarım, sanayi ve ulaştırma alanlarındaki gelişmemişlik ve altyapı yetersizliği gibi ulusal ekonominin önemli sektörlerine yatırım yapılmaması yoksulluğun nedenleri olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
A decade of war and other socio-economic problems has put Afghanistan amongst the poorest countries in the world. Therefore, it is important to establish strategies to reduce poverty. In this study, which aims to investigate the causes of poverty in Afghanistan, firstly the concept of poverty and the factors that cause poverty and the political, socio-economic and cultural situation of Afghanistan in the recent years are discussed. Then, the political and social reasons of poverty in Afghanistan were examined and finally the work was completed by offering solutions for poverty reduction. Scientific books, articles, reports from the Ministry of Economy, World Bank reports, reports from the Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, reports from the Asian Development Bank (ADB), reports from the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), reports from anti-corruption agencies and organizations, Central Statistical Institute data and studies conducted by national and international organizations have been used in order to determine the causes of poverty in Afghanistan. According to the findings of this study; British colonial attacks in Afghanistan, Soviet occupation, civil wars, Taliban group, US military intervention, corruption, gender inequality, low living standards, inability to access basic services, population growth, lack of education, income inequality, unemployment, agriculture, industry and the lack of investment in important sectors of the national economy, such as inadequacy in infrastructure and lack of infrastructure in transportation, were identified as the causes of poverty.