Seyyid Tantâvî'nin tefsiri ve tefsir anlayışı (Metodu)
Tafseer of Sayyid Tantawi and his method of tafseer
  1. Tez No: 538305
  2. Yazar: MUSA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞRUL TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammed Seyyid Tantâvî, el-Vasît Tefsiri, Rivâyet, Dirâyet, Kur'ân ilimleri, Mohamed Sayyid Tantâwi, Tafseer al-Vasît, Riwayah, Dirayah, Qur'anic sciences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, yaşadığı dönemin önemli şahsiyetlerinden biri olan, Mısır müftülüğü ve Ezher Üniversitesi Şeyh'liği (Rektörlüğü) gibi önemli görevlerde bulunan Muhammed Seyyid Tantâvî ve onun et-Tefsîru'l-Vasît li'l-Kur'âni'l-Kerim adlı eseri incelenmiştir. Tezimiz, asıl konusunu oluşturan dört bölümünden oluşmaktadır. Birinci bölümünde Muhammed Seyyid Tantâvî'nin yaşadığı dönemin genel durumu anlatılmaktadır. Araştırmamızın ikinci bölümünde Muhammed Seyyid Tantâvî'nin hayatı, üstlendiği görevler, te'lif ettiği eserler, el-Vasît tefsiri'nde kullandığı yöntem ve kaynaklar incelenmiştir. Araştırmamızın üçüncü bölümünde Muhammed Seyyid Tantâvî'nin el-Vasît tefsiri, rivâyet ve dirâyet yönleriyle ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, tefsir usulünün kapsamında yer alan Kur'ân ilimlerinin bazı temel konuları Seyyid Tantâvî'nin tefsirinden hareketle ele alınmış, konu ve kavramlara ilişkin yaklaşımı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been examined that Mohamad Seyyid Tantâwi -who is one of the most important personalities of his time and havin official duties like Egyptian mufti and Ezher University Sheikh (Rectorate)- and his work et-Tafsîru'l-Vasît li'l-Qur'ani'l-Kerîm. Our thesis consists of four parts. In the first part of our research, it has been examined that life of Mohamad Sayyid Tantâwi in the study and the general situation of the period when the commentator lived. In the second part of our research, Mohamad Sayyid Tantâwi's the works written by his, the method and sources used in his tafseer al-Vasît. In the third part of our research, It is handled tafseer al-Vasît of Mohamed Sayyid Tantâwi in terms of Riwayah and Dirayah tafseers. In the fourth part, it has been addressed some basic subjects of the Qur'anic sciences within the scope of methodology of tafseerbased on the tafseer of Sayyid Tantâwi and it has been tried to be detected his approach to subjects and concepts.