Solid handling properties of bulgur produced by antep and Karaman/Mut techniques
Antep ve Karaman/Mut teknikleri ile üretilen bulgurun katı işleme özellikleri
  1. Tez No: 538360
  2. Yazar: İSLİM DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: bulgur, katı işleme özelliği, küresellik, Antep bulgur, Karaman/Mut bulgur, Durum buğday, ekmeklik buğday, bulgur, solid handling property, sphericity, Antep bulgur, Karaman/Mut bulgur, Durum wheat, bread wheat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Dünya genelinde, bulgura olan ilgi bulgurun besinsel ve fonksiyonel özellikleri sebebi ile artmaktadır. Bulgur geleneksel ürünlerden biriydi. Ancak, yaklaşık 30 yıldır, bulgur üretimi modern fabrikalarda yapılmaktadır. Literatürde, bulgurun katı özelliklerindeki bilgi eksikliklerinden dolayı, bazı fabrika ve ekipman tasarım problemleri yaşanmaktadır. Tasarımcılar ve üreticiler bazı önemli katı özelliklerine ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmada, Antep ve Karaman/Mut bulgur üretim yöntemleri esnasında, Durum ve ekmeklik bulgur çeşitlerinin katı işleme özellikleri her iki üretim aşamasında belirlenmiştir. Küresellik, parçacık büyüklüğü (mm), sıkıştırılmış ve serbest yığın yoğunluğu (kg/m3), boşluk oranı, yığın açısı, kayma açısı, parçacık yoğunluğu, minimum akışkanlaşma hızı (m/s), silo boşaltma kapasitesi, akış rejimi ve boyut dağılımı (elek analizi) ölçülmüştür. Ek olarak, nem (%, w.b.), protein (%, d.b.), kül (%, d.b.) içeriği ve renk değerleri (L*, a*, b* ve YI) kalite parametreleri olarak belirlenmiştir. Antep ve Karaman/Mut bulgur üretimi esnasında, bulgurun katı işleme özelliklerinin önemli ölçüde değiştiği tespit edilmiştir (p≤0.05). Hammadde, nem, parçacık büyüklüğü ve şekildeki değişikliklerin bulgurun katı işleme özellikleri için çok önemli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The interest on bulgur is increasing overall the World due to its nutritional and functional properties. It was one of the traditional product. However, its production has been started to made in modern plants for about 30 years. Due to the lack of the solid handling properties of bulgur in the literature, there are some plant and equipment design problems. The designers and manufacturers need some important solid handling properties. In this study, the solid handling properties of Durum and bread types bulgur were determined at each processing step of Antep and Karaman/Mut bulgur production methods. The sphericity, particle size (mm), packed and loose bulk densities (kg/m3), voidage, angle of repose, sliding angle, particle density, minimum fluidization velocity (m/s), silo discharge capacity, flow regime and size distribution (screen analysis) were measured. Additionally, the moisture (%, w.b.), protein (%, d.b.), ash (%, d.b.) contents and color values (L*, a*, b* and YI) were determined as quality parameters. It was found that the solid handling properties of bulgur during Antep and Karaman/Mut processing significantly (p≤0.05) changed. The changes in raw material, moisture, particle size and shape were very important for the solid handling properties of bulgur.