Perimenapozlu ve normal sikluslu kadınlarda fiziksel uygunluğun karşılaştırılması
Comparıson of physical fitness in women with perimenopause and normal mesntrual cycle
- Tez No: 538541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE BAŞAKCI ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, perimenopoz, yaşam kalitesi, kadın, Physical fitness, perimenopause, quality of life, women
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Fiziksel uygunluk, bireylerin fiziksel etkinlikte bulunma yeteneği veya o yeteneğe ulaşmalarını sağlayan özellikleri içeren bir fiziksel etkinlik ürünüdür. Bu çalışma, perimenopozal dönemdeki kadınlar ile normal sikluslu kadınlar arasındaki fiziksel uygunluğu karşılaştırılmak amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya PAÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran ve dahil edilme kriterlerine uygun olduğuna karar verilen normal sikluslu 51 kadın (yaş ort:39 (35-47) yıl) ve perimenopozlu 51 kadın (yaş ort:48 (39-50) yıl) olacak şekilde toplam da 102 kadın dahil edildi. Katılımcıların sağlıkla ilişkili fiziksel uygunlukları Modifiye Fullerton Fonksiyonel Fitness Testi ile, yaşam kalitesi ise Kısa Form-36 (KF-36) ile değerlendirildi. Bulgular: Gruplar fiziksel uygunluk skorları açısından karşılaştırıldığında, 6 dk yürüme testi skorları arasındaki fark anlamlı iken (p0.05). Gruplar yaşam kalitesi açısından karşılaştırıldığında ise; KF-36'nın ağrı alt parametresi açısından, gruplar arası farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p0.05) belirlendi. Sonuç: Çalışmamızın sonucu, perimenopozal dönemdeki kadınların kardiovasküler uygunluklarının azaldığını ve ağrı duyarlılığının arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Physical fitness is a physical activity product that includes the ability of individuals to be physically active or to achieve that ability. This study was planned to compare the physical fitness between in women with perimenopause and normal menstrual cycle. Methods: In this study;51 women with normal cycle (mean age: 39(35-47) years) and 51 women with perimenopause (mean age: 48(39-50) years) who applied to the PAU Gynecology and Obstetrics policlinic and were determined to comply with the inclusion criteria a total of 102 women were included. The health-related physical fitness of the participants was assessed by Modifiye Fullerton Functional Fitness Test and the quality of life by Short Form-36 (KF-36). Results: When the groups were compared in terms of physical fitness scores, the difference between the 6-min walking test scores was significant (p0.05). When the groups are compared in terms of quality of life; in terms of pain sub-parameters of KF - 36, it was determined that the difference between the groups was statistically significant (p0.05) Conclusion: One of the results of our study showed that in women with perimenopause reduce cardiovascular fitness. Another result of our study showed that in women with perimenopause increase pain sensitivity.