Ergenlerde internet bağımlılığının sosyal duygusal sağlık ve bilinçli farkındalık düzeylerine etkisi
Effects of internet addiction on social emotional health and mindfulness levels in adolescents
  1. Tez No: 538544
  2. Yazar: ELİF ÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, ergenlik, bilinçli farkındalık, sosyal duygusal sağlık, Internet addiction, adolescent, mindfulness, social emotional health
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İletişim kurmak ve bilgiyi aktarmak insanın en temel ihtiyaçlarındandır. Muhakkak ki, yaşadığımız dönemin en etkili iletişim araçalarından birisi internettir. İnternet kullanımındaki artış beraberinde bir takım problemleri de doğurmuş ve yüzılımızın en önemli problemlerinden biri olan internet bağımlılığı sorununu oluşturmuştur. Bireyin kimlik ve karakter yapısının oluşmasında en etkili dönemeçlerden olan ergenlikte bu sorun başka bir çok problemin de oluşmasına neden olabilmektedir. Türkiye'de nufüsun büyük çoğunluğu gençlerden oluşmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için sosyal ve duygusal sağlık ile bilinçli farkındalık kavramları önem kazanmaktadır. Bu çalışmada internet bağımlılığı, bilinçli farkındalık ile sosyal ve duygusal sağlık arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Bu çalışma İstanbul ilinin Eyüp ilçesinde bulunan 4 ayrı lisedeki öğrenciler üzerinden yürütülmüştür. 14- 18 yaş arası, 184 (%53) kız öğrenci, 166 (%47) erkek öğrenci olmak üzere toplam 350 tane öğrenci anketine ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; 60 (%17) internet bağımlısı, 290 (%83) internet bağımlısı olamayan öğrenci mevcuttur. İnternet bağımlılığı ile bilinçli farkındalık arasında anlamlı ters yönlü zayıf bir ilişki olduğu görülmüştür. Bunun yanında internet bağımlılığı ile sosyal ve duygusal sağlık arasında ters yönlü anlamlı düzeyde zayıf bir ilişkinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Communication is essential and very important human need. Internet is the most effective communication method in the world nowadays. The technological field seems to continue to guide the lives of internet users, especially in the last few years. Internet addiction is the inability of individuals to control the use of the internet in their daily life. Internet addiction is a type of behavioral addiction. The majority of Turkey's population consists of young people. Adolescents are the main users of new technologies and their main purpose of use is the social interaction. In addition to the negative effects of Internet usage, it has also positive effects when used correctly. The purpose of this study is to examine the effect of internet usage and addiction level of adolescents. This study was consisted at four different high school where are located in Eyüp Sultan district of İstanbul. Students participating in the study whose are between 14 and 18 years old. The study was occur of total 350 students whose are 184 (53%) were female students, 166 (47%) were male students. For a healthy life, the term of social and emotional health and mindfulness become very important. Survey investigation of effects of internet addiction on social emotional health and mindfulness levels in adolescents. According to the result of this research, there are 60 (17%) internet addict students and, 290 (83%) students who are not internet addict. There is statisticly significant and, weak reverse relationship between internet addiction and mindfulness. Similarly, there is statistically significant and, weak reverse relationship between internet addiction and social emotional health.