Ayaktan kemoterapi alan meme kanserli kadın hastaların (18-45 yaş aralığında) fertilite konusundaki görüş ve anksiyete durumlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 538604
  2. Yazar: GÜLSEREN TUNCAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÇAY ŞENLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri, fertilite, HADS, anksiyete, anksiyete riskini arttıran faktörler, breast cancer, fertility, HADS, anxiety, factors which increases the risk of anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Meme kanserinde tarama ve tedavideki gelişmeler, tedavi ilişkili infertilite ile karşılaşan genç hasta grubunda artışa yol açmamıştır. Ülkemizde kemoterapi uygulanan meme kanserli genç kadın hastaların çocuk sahibi olmak, doğurganlık ile ilgili istekleri, görüşleri, bilgilenme durumları ve yaşadıkları sorunlar hakkında yeterli araştırma bulunmamaktadır. Çalışmada amaç, çoğu zaman günlük pratiğimizde hastaların şikayet olarak bildirmekten kaçındığı fertilite ile ilgili görüşlerinin belirlenmesi, ayrıca bunun anksiyete ve depresyon durumu üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı Gündüz Tedavi Ünitelerine başvuran 18-45 yaş aralığındaki 63 meme kanserli kadın hastaya anket uygulandı. Anket içeriğindeki sorularda fertilite ile ilgili görüşler ve demografik bilgiler yanında, anksiyete ve depresyonu değerlendirmek amacıyla da HADS uygulandı. Erken evre ve metastatik meme kanserli hastalar arasında anksiyete ve depresyon skorları açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,094). Evli olanların anksiyetesi evli olmayanlara göre daha fazla saptandı (p=0,006). Çalışan hastaların anksiyete ve depresyon riski çalışmayanlara göre anlamlı olarak daha az saptandı (p=0,017). Çalışmamızda çocuk sahibi olmanın hastalığı açısından tehlike yaratacağını düşünenlerin HADS'ı anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0,009). Hastalık tanısından sonra çocuk sahibi olmanın hastalık nüksünü arttıracağı endişesi ile önemini yitirdiği belirlendi. Hastalarımız arasında fertilite ile ilgili bilgilendirmenin yeterli olduğu belirlendi. Anksiyete ve depresyon riskini arttıran faktörlerin; genç yaşta olmak (40 yaş altında olmak), evli olmak, herhangi bir işte çalışmamak, çocuk sahibi olmak, nüks korkusu olduğu saptandı. Ayrıca ileri evre hastalığın anksiyete ve depresyonu anlamlı olarak arttırmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
As screening and treatment for breast cancer improve, a growing population of young patients are facing treatment-related infertility. In Turkey, there is not enough research about having a child, requests for fertility, opinions and information of young women with breast cancer. The aim of the study is to analyze the opinions of the patients about fertility which they are avoid speaking of as well as the effects of these opinions on their depression and anxiety status. Thequestionnaire was applied to 63 women between the age of 18-45 with breast cancer and treated at Outpatient Units of Medical Oncology Department of Ankara University, Faculty of Medicine. While the opinions of the patients about fertility and their demographic information were evaluated in the questionnaire, HADS was applied to evaluate anxiety and depression. There were no statistically significant differences in anxiety and depression score between patients with metastatic and early stage breast cancer (p=0,094). The anxiety score was higher in married patients than non-married patients (p=0,006). The risk of anxiety and depression was remarkably identified lesser in employed patients than unemployed patients (p=0,017). HADS score of patients who think that having a child is dangerous for their disease was significantly higher (p=0,009). Afterdiagnosishaving a childlostitsimportanceduetothe risk of a diseaserecurrenceorprogress. Accordingtoourpatients, whoparticipated in questionnaire, they had acquired enoughinformationaboutfertility. Factors that increase the risk of anxiety and depression were identified as being young (below 40 years old), being married, not working in any job, having a child, the fear of disease recurrence. On the other hand, it was observed that differences in education level and a more advanced disease stage does not increase anxiety and depression.