Migren hastalarında serum ürik asit düzeyinin ağrı ile olan ilişkisi
The relationship between blood uric acid levels and pain in migraine patients
- Tez No: 538662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ALTUNKAYNAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Migren, Ürik Asit, Oksidatif Stres, Nitrik Oksit, migraine, uric acid, oxidant stress, nitric oxide
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada migrenli hastalarda inisiyal ve atak döneminde serum ürik asit düzeyi ölçülerek, sağlıklı kontroller ile karşılaştırıldı. Ürik asit düzeylerini inisiyal, atak ve kontrol grubunda birbiriyle kıyaslamak ve migrenli hastalarda ağrı özellikleri ile ürik asit düzeyi arasında ilişki olup olmadığını değerlendirmek amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi nöroloji polikliniklerine başvuran IHS 3 kriterlerine göre migren tanısı almış 78 hasta ve 78 kontrol olgusu çalışmaya dahil edildi. Migren hastalarına baş ağrısı veri formu uygulanarak ağrı özellikleri belirlendi. Kontrol grubunda bir, migren hastalarında ise inisiyal ve atak olmak üzere iki kez venöz kanda ürik asit ölçümü yapıldı. BULGULAR: 78 migren hastası (52 kadın %66,7 26 erkek %33,3) ve 78 kontrol olgusunun (52 kadın %66,7 26 erkek %33,3) dahil edildiği çalışmamızda gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı fark bulunmamaktadır. Migrenli grubun inisiyal dönem ortalama ürik asit değeri 4,29±1,16; atak dönemi ortalama ürik asit değeri ise 4,12±1,32 ydi. Kontrol grubunun ortalama ürik asit değeri ise 3,94± 1,15 olarak saptandı. Migrenli grubun ürik asit düzeyleri inisiyal dönemde daha belirgin olmak üzere kontrol grubundan yüksek bulunmakla birlikte bu durum istatistiksel anlamlılık taşımıyordu. Kadın migrenli hastaların ortalama inisiyal serum ürik asit değeri 3,93±0,83; ortalama atak ürik asit değeri ise 3,79±0,84; erkek migren hastalarındaki sonuçlar ise inisiyal dönem 5,96±1,03 atak dönemi 5,60±1,15 şeklindeydi. Kontrol kadın grubunda ise ortalama ürik asit değeri 3,65±1,01, erkeklerde 5,15±0,95 olarak bulundu. Kadın ve erkeklerin inisiyal dönem ürik asit ortalamaları ile atak dönemi incelendiğinde, inisiyal dönem ürik asit ortalaması atağa göre yüksekti.İstatistiksel olarak incelendiğindeyse anlamlı bulunmadı. İnisiyal dönem ve atak dönemindeki ürik asit değerinin farkının yaş, migren yaşı, sıklık, ağrı süresi ve VAS ile olan korelasyonu değerlendirildiğinde; kadın migren hastalarında ürik asit değerleri arasındaki farkın VAS ile pozitif yönde anlamlı, zayıf; erkek hastalarda ise orta düzeyde bir korelasyon gösterildi. SONUÇ: Çalışmamızda hasta - kontrol grubu ve inisiyal - atak dönemi ürik asit değerleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır. İnisiyal döneme göre atak SONUÇ: Çalışmamızda hasta - kontrol grubu ve inisiyal - atak dönemi ürik asit değerleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır. İnisiyal döneme göre atak dönemindeki ürik asit düzey farkının VAS ile pozitif yönde ilişki göstermesi, antioksidan rolü nedeniyle ürik asidin migrende rolü olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: In this study serum uric acid levels were measured on migraine patients and evaluated at initial and attack peirods and were compared with healthy controls. The aim was to compare uric acid levels during attack and initial periods between control group and also to evaluate if there is a relationship between uric acid levels and headache features. METHOD: 78 patient diagnosed with migraine based on the IHS 3 criteria and 78 controls included to the study who approached to tje Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurology Research Hospital Clinics. Headache data forms given to each migraine patient to determine the headache characteristics. Uric acid levels in venous blood measured once in control patients and twice in migraine patients during initial and attack periods. RESULTS: In our study with 78 migraine patients (52 female %66,7; 26 male %33,3) and 78 control patients (52 female %66,7; 26 male %33,3) were included without any distinct sex or age differences. Migraine patients mean uric acid levels were 4,29±1,16 during initial period and 4,12±1,32 during attack period. Control group mean uric acid levels were 3,94± 1,15. Uric acid levels in migraine patients were found to be higherthan control group especially during the initial period but they were determined to statistaclly insignificant. Female migraine patients initial uric acid levels were 3,93±0,83 and attack uric acid levels were 3,79±0,84. Male migraine patients initial uric acid levels were 5,96±1,03 and attack uric acid levels were 5,60±1,15. Female control group mean uric acid levels were 3,65±1,01 and male control group uric acid levels were 5,15±0,95. Both male and female migraine patients uric acid levels during initial period were found to be higher than attack period but it was statistaclly insignificant. When both initial and attack period uric acid levels were evaluated according to age, migraine age, frequency, pain interval, and VAS; female patient uric acid level were weakly correlated with VAS and significant. Male patient uric acid level were moderately correlated. CONCLUSION: In our study there were no statistically significant difference between control and migraine group uric acid levels. The positive correlation between VAS and attack period uric acid level difference compared to the initial period may suggest its antioxidant role in migraine.