Akut miyokard infarktüsü geçiren hastalarda planlı taburculuk eğitiminin sağlık bilgi ve inançlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of planned discharge training on health knowledge and beliefs in patients with acute myocardial infarction
- Tez No: 538671
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİ ÇINAR PAKYÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akut miyokard infarktüsü, taburculuk eğitimi, ilaca uyum, diyete uyum, KARRİF-BD, Acute myocardial infarction, discharge training, compliance to drug, compliance to diet, KARRİF-BD
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışma, planlı taburculuk eğitimi verilen ve verilmeyen akut miyokard infarktüsü (AMI) geçiren hastalar arasında kardiyovasküler hastalık risk faktörleri bilgi düzeyleri, ilaç tedavisine uyum, diyete uyum ve bireysel izlem hakkındaki inançlar yönünden fark olup olmadığını değerlendirmek amacıyla deneysel randomize kontrollü olarak yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, koroner yoğun bakım ünitesi ve kardiyoloji servisinde Eylül 2016 - Aralık 2017 tarihleri arasında yatan, araştırmanın örneklem seçim ölçütlerine uyan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 100 AMI geçiren hasta oluşturdu. Hastalar rastlantısal örnekleme yöntemi ile girişim (n=50) ve kontrol (n=50) grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Girişim grubuna planlı taburculuk eğitimi yapıldı. Her iki grup ile bir ay ara ile iki görüşme yapıldı. Araştırmanın verileri; Hasta Bilgi Formu, İlaca Uyum Hakkındaki İnançlar Ölçeği (İUHİÖ), Diyete Uyum Hakkındaki İnançlar Ölçeği (DUHİÖ) ve Bireysel İzlem Hakkındaki İnançlar Ölçeği (BİHİÖ) ve Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRİF-BD) Ölçeği ile toplandı. Bulgular: Birinci görüşmede girişim ve kontrol grubunda İUHİÖ, DUHİÖ, BİHİÖ yarar ve engel alt boyut puanları ile KARRİF-BD benzer bulundu. İkinci görüşmede; kontrol grubuna göre girişim grubunda İUHİÖ yarar alt boyut puanlarının arttığı, engel alt boyut puanlarının ise azaldığı, DUHİÖ yarar alt boyut puanlarının daha yüksek olduğu, BİHİÖ yarar alt boyut puanlarının artarken engel alt boyut puanlarının azaldığı ve KARRİF-BD arttığı belirlendi. Sonuçlar: Buna göre; AMI geçiren hastalara verilen planlı taburculuk eğitimi kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyini, ilaç tedavisine uyumu, diyete uyumu ve bireysel izlem hakkındaki inançları olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Aims: The aim of this study was to evaluate whether there is a difference in knowledge of risk factors for cardiovascular disease, compliance with drug therapy, dietary compliance and beliefs about individual follow-up among patients with acute myocardial infarction (AMI) with and without planned discharge training as experimentally randomized controlled. Material and Methods: The study sample consisted of 100 patients who underwent coronary intensive care unit and cardiology service between September 2016 and December 2017 who met the sample selection criteria and volunteered to participate in the study. The patients were divided into two groups according to random sampling method: interventions (n=50) and control (n=50) groups. Planned discharge training was given to the intervention group. In both groups, two interviews were conducted one month apart. The data were collected by using the Patient Information Form, The Beliefs about Compliance to Drug Scale (BACDS), Beliefs about Diet Compliance Scale (BADCS) and Beliefs on Individual Follow-Up Scale (BIFS) and Cardiovascular Diseases Risk Factors Knowledge Level (CARRIF-NL) Scale. Results: In the first interview; BACDS, BADCS, BIFS benefit and disability subscale scores and CARRF-BD were similar in the intervention and control groups. In the second interview; in the intervention group, according to the control group, it was found that BACDS's utility sub-dimension scores increased while the obstacle sub-dimension scores decreased, the BADCS's utility sub-dimension scores were higher, the BIFS's utility sub-dimension scores increased while the obstacle sub-dimension scores decreased and KARRIF-BD increased. Conclusions: According to this; the planned discharge training given to patients with AMI positively affects the level of knowledge of cardiovascular diseases risk factors, compliance with drug treatment, diet compliance and beliefs about individual follow-up.