Özel ve devlet okulundaki ilkokul öğrencilerinin beslenme durumlarının fiziksel gelişimlerine ve okul başarıları durumlarına etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 538672
  2. Yazar: BÜŞRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAN MANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Antropometrik Ölçüm, Çocuklarda Obezite, Nutrition, Anthropometric Measurement, Obezite in Children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çocuklarda büyüme ve gelişme için sağlıklı, düzenli ve doğru beslenmenin şart olduğu yapılan birçok çalışmada da kanıtlanmış bir gerçektir. Çocuklarda büyüme ve gelişmenin tayininin en önemli belirteçleri antropometrik ölçümlerdir. Bu durumu etkileyen faktörlerin başında sosyoekonomik koşullar olmak üzere anne sütü alımı, besin bileşenlerinin oranı ve öğün düzeni gibi birçok faktör de beraberinde gelmektedir. Anne sütü alma süresi de bu etkileşimin içerisinde yer almaktadır. Biz de bu çalışmada Ankara ve İstanbul illerinde bulunan yaklaşık 300 öğrencide 7-10 yaş grubu arasında özel ve devlet okulunda okuyan çocukların antropometrik ölçümleriyle beslenme sıklıklarını kıyaslamayı amaçladık. Araştırmaya katılan çocuklardan, velilerinin ve öğretmenlerinin danışmanlığında anket verileri toplandı. Ayrıca çocukların da antropometrik ölçümleri okullarındaki revirlerde ve okulda görevli hemşire gözetiminde araştırmacı tarafından uygun koşullar sağlanarak yapılmıştır. Öğretmenlerin kontrolü ile not ortalaması en başarılı olan beş öğrenci ve başarı seviyesi sınıf düzeyinden düşük son beş öğrenci belirlenmiştir. Özel okulda okuyan çocuklarda kilo ve boy percantil eğrileri devlet okulunda okuyanlara kıyaslandığında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bunun nedeninin gelişmekte olan ülkelerde sosyoekonomik seviye yükseldikçe ters orantılı olarak sağlıklı beslenme oranlarının düşmesi olarak gösterilmektedir. Okul türleri ve beden kitle indeksileri kıyaslandığında ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bunların yanı sıra anne sütü ile ilişkisi de incelenmiş olup anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bunun sebebinin örneklem sayılarının biraz daha arttırılması gerekliliği olduğunu düşünmekteyiz. Bu konuda daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is a proven fact in many studies that healthy, regular and proper nutrition is essential for growth and development in children. The factors affecting this situation are the socio-economic conditions, The intake of breast milk the ratio of nutrient components, and many other factors such as meal patterns. The duration intake of breast milk takes place within this interaction.In this study, we aimed to compare the frequency of nutrition with the anthropometric measurements of children in public and private schools between 7-10 age group in approximately 300 students in Ankara and İstanbul.Survey data were collected from the children attending the research under the supervision of their parents and teachers. In addition, the anthropometric measurements of the children, the infirmary in the school and the nursing staff under the supervision of the school, the appropriate conditions were made by the researcher. With the control of the teachers, the five students with the highest grade point avarge and the last five students with lower levels of achievement were identified. Weight and height percantil curves of children in private schools were found to be significantly different when compared to those in public schools. The reason for this is that as the socioeconomic level increases in developing countries, the proportion of healthy eating ratios is inversely proportional. No significant difference was found between school types and body mass indexes.In addition, the relationship with breast milk was also investigated and no significant difference was foundWe think that the reason for this is that the number of samples should be increased slightly. It is thought that further studies are needed.