Tiroid papiller kanseri ve nodüler guatr ile RDW parametresi arasındaki ilişki
Relationship between thyroid papillary cancer and nodular goiter and RDW parameter
- Tez No: 538670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, Kanser, Diferansiye, Nodüler guatr, RDW, Thyroid, Cancer, Differentiated, Nodular goiter, RDW
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Endokrin sistemin en sık görülen malignitesi tiroid kanseridir. Papiller tiroid kanseri (PTC) ise tiroid kanserinin en yaygın görülen formudur ve epitelyal tiroid kanserlerinin yaklaşık %80'ini oluşturur. Tiroid kanseri insidansı son yıllarda artma eğilimindedir. Bu durum daha küçük boyuttaki kanserlerin tespiti, bilinen ya da bilinmeyen risk faktörlerine maruziyetin artışıyla açıklanabilir. Bu çalışmada sıklığı artan bir malignite olan tiroid papiller kanser için tanı açısından yararlı olabilecek pratik, rutin kullanılan testlerle elde edilebilen bir parametre olan, eritrosit dağılım genişliği ölçüsü (Red Cell Distrubition Width,RDW) değerinin kullanabilirliğini test etmeyi amaçladık. Bu amaçla Ocak 2010-Mayıs 2017 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde total tiroidektomi operasyonu yapılmış ve patolojik olarak papiller/folliküler tiroid kanseri veya nodüler guatr tanısı almış 753 olgunun bilgileri retrospektif olarak incelendi. Başka sebeplerle hastaneye başvuran 50 sağlıklı olgu kontrol grubu olarak çalışmaya kabul edildi ve gruplar arasında hemogram parametreleri karşılaştırıldı. Çalışmamızda RDW değerinin, nodüler guatrlı bireylerde, papiller kanserli birey grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu bulunmuştur. Literatüre bakıldığında, aksine olarak RDW değerinin papiller kanserli bireylerde, nodüler guatrlı bireylere göre yüksek saptandığı ya da anlamlı farklılığın saptanmadığı çalışmalar mevcuttur. Bu durum örneklem eksikliğinden ya da çalışmaya dahil edilen bireylerin bölgesel ve kişisel farklılıklarından kaynaklanabilir. Bu durumu açıklamak için örneklem sayısının fazla olduğu daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The most common malignancy of the endocrine system is thyroid cancer. Papillary thyroid cancer (PTC) is the most common form of thyroid cancer and accounts for approximately 80% of epithelial thyroid cancer. The incidence of thyroid cancer tends to increase in recent years. This may be explained by the detection of smaller-sized cancers by exposure to known or unknown risk factors. In this study, we aimed to test the usability of erythrocyte distribution width (RDW), a parameter which can be obtained with routine tests, which may be useful for diagnosis of thyroid papillary cancer which is a frequent malignancy. For this purpose, total thyroidectomy operation was performed between January 2010 and May 2017 at Karadeniz Technical University Medical Faculty. The data of 753 patients with papillary / follicular thyroid cancer or nodular goiter were analyzed retrospectively. Fifty healthy subjects who were admitted to the hospital for other reasons were accepted as the control group and hemogram parameters were compared between the groups. In our study, RDW value was found to be significantly higher in individuals with nodular goiter than in group with papillary cancer. Contrary to the literature, there are studies showing that RDW value is higher in patients with papillary cancer than in individuals with nodular goiter or no significant difference is found. This may be due to the lack of sample or regional and personal differences of the individuals included in the study. In order to explain this situation, there is a need for larger studies with a large sample size.