Şizofreni hastalarında uzun etkili intramüsküler antipsikotik enjeksiyonların tedavi uyumu, içgörü, işlevsellik ve depresif belirtiler üzerine etkileri
Evaluation of the effect of the long acting intramuscular injections of antipsychotics over treatment compliance, insight, functionality and depressive symptoms among patients with schizophrenia
- Tez No: 538681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Tedavi Uyumu, İçgörü, İşlevsellik, Depresyon, Uzun Etkili İntramüsküler Antipsikotikler, Schizophrenia, Treatment Compliance, Insight, Functionality, Depression, Long-acting Intramuscular (LAI) Antipsychotics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
AMAÇ: Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı toplum ruh sağlığı merkezlerinde takip edilmekte olan, uzun etkili intramüsküler antipsikotik kullanan ve kullanmayan remisyondaki şizofreni hastalarının tedavi uyumu, içgörü, işlevsellik ve depresif belirtiler açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı toplum ruh sağlığı merkezlerine başvuran ve en az son 3 aydır intramüsküler uzun etkili antipsikotik tedavisi alan remisyondaki 51 şizofreni hastasını, intramüsküler uzun etkili antipsikotik tedavisi almayan remisyondaki 51 şizofreni hastası ile tedavi uyumu, içgörü, işlevsellik ve depresif belirtiler açısından karşılaştırdık. Hastaların tedavi uyumu“İlaç Tutum Envanteri”, içgörü düzeyi“İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği”, işlevsellik düzeyi“Global Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak belirlenmiştir. Şizofreni belirtilerini değerlendirmek için“PANSS”, depresif belirtilerin değerlendirilmesi için“Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği”uygulanmıştır. BULGULAR: UEİ antipsikotik kullanan grupta tedavi uyumu ve içgörü, UEİ antipsikotik kullanmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek, depresif belirtiler ise anlamlı derecede düşük saptanmıştır. UEİ antipsikotik kullanan ve kullanmayan gruplar arasında işlevsellikle ilgili istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. UEİ antipsikotik kullanan grupta içgörü arttıkça depresif belirtilerin azaldığı gözükmektedir. UEİ antipsikotik kullanan grupta içgörü arttıkça işlevselliğin arttığı gözükmektedir. Tüm hastalara bakıldığında tedavi uyumu ile içgörü arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. SONUÇ: UEİ antipsikotik kullanan gruptaki sonuçlara bakıldığında literatürde daha önce belirtilen UEİ antipsikotik kullanımının faydaları ile ilgili görüşlerle uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. UEİ antipsikotik kullanımının kararlı ilaç kan düzeyinin sağlanması, tedaviyi bırakma riskinin azaltılması ve atakların önlenmesi gibi önemli avantajları vardır. Bu alanda daha çok sayıda hastayla yapılacak prospektif nitelikte çalışmalarla daha kuvvetli sonuçlara ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, it is aimed to compare patients with schizophrenia in remission who uses or do not use long-acting intramuscular (LAI) antipsychotics, regarding the treatment compliance, insight, functionality and depressive symptoms. Patients with schizophrenia have been followed up by Community Mental Health Centers of Bakirkoy Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurosurgery Training and Research Hospital. METHOD: Having received LAI antipsychotics treatment for the duration of minimum 3 months and being in remission, 51 patients with schizophrenia who applied to the Community Mental Health Centers of Bakırköy Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurosurgery Training and Research Hospital were compared to 51 schizophrenia patients who are not receiving LAI antipsychotics treatment and are in remission, in terms of compliance to treatment, insight, functionality, and depressive symptoms. The patients' compliance to treatment was evaluated by using“Drug Attitude Inventory-10”; insight by using“Schedule for assessing the three components of insight”; functionality by using“Global Rating Scale”; and depressive symptoms by using“Calgary Depression Scale”. In order to evaluate the symptoms of schizophrenia,“PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale)”was employed. RESULTS: LAI antipsychotics user group was found to have statistically significant higher rates of treatment compliance, higher rates of insight, and lower rates of depression in comparison to the non-LAI antipsychotic user group. There were not any statistically significant differences between the groups of LAI antipsychotics users and non-users in terms of functionality. It was observed that depressive symptoms decrease as insight increases in the LAI antipsychotic user group. As insight in the LAI antipsychotic user group increases, the functionality also seems to increase. In all patients, there is a direct correlation between treatment compliance and insight. CONCLUSION: When the results from the LAI antipsychotics user group are taken into consideration, it is seen that they are in compliance with the views on the benefits of using LAI antipsychotics in the literature. Using LAI antipsychotics has significant advantages, such as maintaining the stable drug blood level, reducing the risk of discontinuation of therapy, and preventing attacks. More prospective studies with more patients in this area can provide stronger results.