Kilit denetim konularının bağımsız denetçi raporunda bildirilmesi standardı uygulamasının, denetçi yargısı, örneklem ve önemlilik üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of the application of the standard on reporting of key audit matters to the independent auditor's report, auditor judgment, sample and materiality
- Tez No: 538700
- Danışmanlar: PROF. DR. RAFET AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BDS 701, Kilit Denetim konuları, Bağımsız denetim, BDS 701, Key Audit Matters, Independent Audit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İşletme büyüklüğünün, işlem sayısının ve karmaşıklığının artması, işletmelere yönelik gerek devlet teşviklerinin gerek vergi denetimlerinin çoğalması, insan öğesinin öne çıkması, çalışma hayatındaki rekabet ortamının şiddetlenmesi, işletme içi veya işletme dışı çıkar çatışmalarının yoğunlaşması ve artması, ekonomik koşulların gün geçtikçe daha hızlı değişmesi ve bu değime paralel olarak finansal araçların çeşitliliğin ve karmaşıklığının artması gibi birtakım nedenler nitelikli finansal bilgiye ulaşmayı giderek zorlaştırmaktadır. Bu durumda kullanıcıların ihtiyaç duydukları, ekonomik kararlarına yön verecek nitelikli, güvenilir, ihtiyaca uygun, faydalı ve zamanında sunulan finansal bilgiye kendi çabalarıyla ulaşmaları pek mümkün değildir. Öte yandan finansal sistemin temel unsurlarından olan şirketler, sadece yatırımcısı veya iş ortakları tarafından sorgulanan kurumlar değil, başta devlet ve kredi kuruluşları olmak üzere tüm bilgi kullanıcıları tarafından irdelenen yapılardır. Bu yapılara ait finansal tabloların ve piyasaya sunmakta oldukları verilerin doğruluğu ve güvenilirliği hakkında tarafsızca görüş belirten güvence hizmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır. İhtiyaç duyulan bu güvence hizmeti bağımsız denetimle sağlanmaktadır. Ülkemizde bağımsız denetim, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun(KGK) yetkilendirdiği kişi veya kuruluşlar tarafından yine KGK'ca belirlenen standartlar ve kurallar çerçevesinde yerine getirilmektedir. KGK'nın görevlerinden birisi de değişen ve gelişen durumları ve koşulları da göz önünde bulundurarak denetime ilişkin standartları belirlemek ve yayımlamaktır. Bu bağlamda“BDS 701 Kilit Denetim Konularının Bağımsız Denetçi Raporunda Bildirilmesi Standardı”KGK'ca yayımlanan yeni bir denetim standardıdır. Tez çalışmamızda bu yeni standart ayrıntılı bir şekilde irdelenerek, denetimde örneklem, önemlilik ve denetçi yargısı üzerine etkileri araştırılarak ulaşılan sonuçlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Increasing the size of the enterprise, the number of transactions and the complexity, the increase of government incentives and tax audits for the enterprises, the outbreak of the human element, the aggravation of the competitive environment in the working life, the intensification and increase of the conflicts of interest in the business or in the enterprise, parallel to the change in the variety and complexity of the financial instruments are the reasons for the difficulty of reaching to qualified information. In this case, it is not possible for the users to reach the financial information that they need in a qualified, reliable, appropriate, useful and timely manner to guide their economic decisions. On the other hand, companies, which are the basic elements of the financial system, are not only the institutions that are questioned by the investor or the business partners but the structures which are examined by all the users of the information, especially the state and credit institutions. There is a need for objective assurance services regarding the accuracy and reliability of the financial statements of these structures and the data they provide to the market. This assurance service is provided by an independent audit. This assurance service is provided by an independent audit. In our country, independent auditing is carried out by the authorities or institutions authorized by the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (KGK) within the framework of the standards and rules set forth by the KGK. One of the tasks of the KGK is to determine and publish standards for auditing, taking into account the changing and developing circumstances. In this context,“ISA 701 Communicating Key Audit Matters In The Independent Auditor's Report”is a new auditing standard published by the KGK. In this dissertation, this new standard is examined in detail. Besides, the effects of this standard on the paradigm in audit, significance and auditor judgment are examined and the results are presented.