Farklı kültürel uygulamaların yamula patlıcanında erkencilik, verim ve farklı kalite parametrelerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of different cultural applications the yamula eggplants earliness, yield and different quality effect on parameters
  1. Tez No: 538724
  2. Yazar: EMRE TOSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yamula, Patlıcan, Erkencilik, Verim, Malç, Tünel, Yamula, Eggplant, Earliness, Yield, Mulch, Tunnel
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada adını Yemliha Mahallesinde bulunan Yamula Barajından alan Yamula Patlıcanı Solanum melongela L. Arazi koşullarında yüksek tünel, alçak tünel, malç, tohum ekimi ve fide ile dikim yapılarak erkencilik, verim ve farklı kalite parametrelerine etkileri belirlenmiştir. Bu çalışma 2018 yılında Kayseri Kocasinan İlçesine bağlı Yemliha Mahallesi arazi koşullarında tesadüf parselleri deneme desenine göre 6 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmanın yapılacağı arazide 1200m2 alanda 2 adet yüksek tünel (3m en, 2m yükseklik, 35m uzunluk), 8 adet alçak tünel (1m genişlik, 50cm yükseklik, 35m uzunluk) kurulmuştur. Çalışma kapsamında; yüksek tünel, alçak tünel içerisinde ve açık yetiştiricilik alanlarında tohum ekimi, fide dikim ve bunların malçlı ve malçsız interaksiyonlarının bulunduğu 12 farklı uygulama yapılmıştır. Çalışmada bitki gelişimleri, meyve ağırlığı, meyve boyu, meyve çapı, et sertliği, verim ve erkencilik özellikleri gözlemlenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre en erkenci özelliği“yüksek tünel fide (31.05.2018)”uygulaması ve“açık malç fide (07.06.2018)”uygulaması göstermiştir. Yüksek tünel uygulamaları verim açısından da en yüksek verime ulaşmıştır (2660kg). Açık yetiştiricilik yapılan uygulamalarımızda tohum uygulaması erkencilik ve verim açısından en düşük kalite özelliklerini göstermiştir. Toplam verim 6498 kg'dır.
Özet (Çeviri)
This study was carried in the land conditions of the Yemliha District of Kayseri Kocasinan in 2018 in a completely randomised design with 6 replications. İn this study Yamula eggplant (Solanum melongela L.) named after Yamula District in Yamula Dam, planting with high tunnel, low tunnel, mulch, seed cultivation and seedling the effects on the parameters have been determined on earliness, yield and different quality parameters. İn the land of the study, in the 1200m2 area, 2 high tunnel (3 m width, 2 m height, 35 m lenght) and 8 low tunnel (1 m width, 50 cm height, 35 m lenght) have been established. Scope of work; inside the high tunnel, low tunnel and outdoor farming areas; seed cultivation, planting seedlings and their have been studied interactions mulch and not mulch 12 different applications were performed. İn the study; plant growth, fruit weight, fruit size, fruit diameter, fruit hardness, yield and earliness properties have been observed. According to the results of the research, earliness as the value“high tunnel seedling (31.05.2018)”applications and outdoor applications“outdoor mulch seedling (07.06.2018)”showed superior feature. High tunnel applications reached the maximum yield (2660 kg). Outdoor in the seed applications yield and earliness showed the lowest quality characteristics. The total yield is 6498 kg.