Sideritis ozturkii Aytaç&Aksoy türününsitotoksik etkisinin belirlenmesi
The determination of cytotoxic effect of Sideritis ozturkii Aytaç&Aksoy
  1. Tez No: 538776
  2. Yazar: EMİNE GELİNCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI DEMİRELMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Endemik, DLD-1, Fenolik Madde, HPLC, MTT, Sideritis ozturkii, Sitotoksite, Cytotoxicity, Endemic, DLD-1, HPLC, MTT, Phenolic Substance, Sideritis ozturkii
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Türkiye endemiği Sideritis ozturkii Aytaç&Aksoy türünün çiçek ve yaprak kısımlarından elde edilen metanol ekstreleri RPMI-1640 besiyerin de kültüre edilen insan kolorektal kanser hücreleri, DLD-1 üzerine farklı konsantrasyon ve zamanlarda uygulanmıştır. MTT kullanılarak sitotoksite ölçümleri yapılmış ve Elisa Reader kullanılarak sitotoksite indeksleri hesaplanmıştır. Elde edilen yaprak ekstraktının HPLC ile karakterizasyonu yapılarak fenolik madde bileşimleri ortaya çıkarılmıştır. Çalışma sonucunda Sideritis ozturkii türünden elde edilen çiçek ve yaprak ekstraktlarının doz ve zamana bağlı olarak DLD-1 hücreleri üzerine sitotoksik etki gösterdiği, yaprak ekstraktının ise çiçek ekstraktından daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Fenolik madde içeriği açısından ise yaprak ekstraktın da en fazla rutin trihidrat ve Trans-P-Coumraic Acid bulunmuştur. Sideritis ozturkii türünden elde edilen ekstraktların anti-proliferatif bir doğal ajan olarak yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The methanol extracts obtained from the flower and leaf parts of the species Sideritis ozturki Aytaç&Aksoy which is endemic in Turkey, were applied at different concentrations and for different times on DLD-1 human colorectal cancer cells cultured in RPMI-1640 medium. The cytotoxicity measurements were made through the use of MTT and the cytotoxicity indices were calculated using an Elisa Reader. The characterization of the obtained leaf extract was performed via HPLC to reveal the phenolic substance composition. As a result of the study, it was determined that the flower and leaf extracts obtained from the species Sideritis ozturkii exhibit cytotoxic activity on DLD-1 cells in a dose- and time-dependent manner and that the leaf extract is more effective than the flower extract. As for the phenolic substance content, Rutin Trihydrate and Trans-P-Coumaric Acid were detected in the leaf extract. It is believed that the extracts obtained from the species Sideritis ozturkii could be beneficial as a natural anti-proliferative agent.