Sideritis öztürkii aytaç&aksoy türünün antimikrobiyal etkisi
Antimicrobial effects of sideritis öztürkii aytaç & aksoy
  1. Tez No: 499193
  2. Yazar: EMİNE GELİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TÜRK DAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal etki, S.aureus, Sideritis öztürkii Aytaç & Aksoy, Sıvı mikrodilüsyon, Antimicrobial effects, S.aureus, Sideritis öztürkii Aytaç & Aksoy, Liquid microdilution
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Günümüzde çoklu antibiyotik direncine sahip mikroorganizmaların artması nedeniyle bu mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisi giderek daha da zorlaşmıştır. Bilinen bütün antibiyotiklere karşı direnç geliştirmekte olan bakterilerde, ilaç dirençliliği artmakta ve yayılmaktadır. Bu yüzden antibiyotiklere alternatif olarak tıbbi bitkilerden yararlanılma yoluna gidilmiştir ve bazı tıbbi bitkiler günümüzde antimikrobiyal ajan olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada Konya ili çevresinde endemik olan Sideritis öztürkii Aytaç & Aksoy türünün ekstraktının çıkarılması ve sıvı mikrodilüsyon metodu ile antimikrobiyal etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Konya ili çevresinde endemik olan Sideritis öztürkii Aytaç & Aksoy türünün yaprak ve çiçek kısımlarından elde edilen methanol ekstraktları Escherichia coli ATCC 25922, Escherichia coli ATCC 35218, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 29213 ve Enterococcus faecalis ATCC 29212 olmak üzere 6 adet standart bakteri suşu üzerine antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi için sıvı mikrodilüsyon methodu ile araştırılmıştır. Sideritis öztürkii Aytaç & Aksoy türünden elde edilen ekstraktların standart suşlar üzerine yaprak ekstraktının çiçek ekstraktından daha etkili olduğu, en yüksek antimikrobiyal etkinin ise Staphylococcus aureus ATCC 29213 suşu üzerine olduğu tespit edilmiştir. Sideritis öztürkii Aytaç & Aksoy türünün yaprak ekstraktının Staphylococcus aureus ATCC 29213 suşu üzerine antimikrobiyal etkisinin belirlenmesi için 111 klinik izolat üzerine sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile çalışılmıştır. Çalışma sonucunda; Sideritis öztürkii Aytaç & Aksoy türünün yaprak ekstraktının uygulandığı S.aureus'un 111 klinik izolatının 46'sının MİK değerinin 1,56 mg/ml, 43'ünün ise 3,125 mg/ml olduğu ve güçlü antimikrobiyal aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Sideritis öztürkii Aytaç & Aksoy gibi endemik bitki türlerinden farklı antimikrobiyal etkenler elde edilebileceği düşünülmektedir. Elde edilebilecek bu yeni etkenlerin mücadelede daha etkili, doğal, çevre dostu, ekonomik ve sağlık açısından herhangi bir risk taşımayan, antimikrobiyal ajan olarak kullanımı önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Nowadays because of the increasing number of microorganisms with multiple antibiotic resistance, the treatment of infections caused by these microorganisms has become more difficult. The bacteria that are developing resistance is increasing and spreading. So as an alternative to antibiotics medical plants have been utilized and some plants are being used as antimicrobial agents. It is aimed in this study to extract the kind Sideritis öztürkii Aytaç & Aksoy which is endemic to Konya Province, and to determine antimicrobial effects of the kind by use of liquid microdilution technique. To determine the antimicrobial effects, methanol extracts obtained from the leaf and flower parts of Sideris öztürkii Aytaç&Aksoy kind are implemented on the 6 pieces standard bacteria strain, such as; Escherichia coli ATCC 25922, Escherichia coli ATCC 35218, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 29213 and Enterococcus faecalis ATCC 29212, with the liquid microdilution technique. As a result, Sideritis öztürkii Aytaç&Aksoy extracts show the highest antimicrobial effect on the S.aureus ATCC 29213. The leaf extract of Sideritis öztürkii Aytaç&Aksoy kind is researched with 111 clinical isolate to find out the antimicrobial effects of the extract on the S.aureus ATCC 29213. As asserted in the results of the study, the extracts obtained from Sideritis öztürkii Aytaç&Aksoy kind are implemented on the standard strain and that shows leaf essence has more antimicrobial effect than flower essence. It is believed that there can be different antimicrobial effects from endemic plant kinds especially Sideritis öztürkii Aytac&Aksoy. The new determinants to be obtained can be suggested as an antimicrobial agent which is more effective, natural, eco-friendly and carries no risk for the health side. Sideritis öztürkii Aytac&Aksoy and further study on this subject must be done detailed and in-depth.