Hastanelerde örgüt kültürünün bilgi yönetimi uygulamalarına etkisi
The effect of organizational culture on knowledge management applications in hospitals
- Tez No: 538804
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZELKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Bilgi Yönetimi, Kültür, Hastaneler, Organizational Culture, Knowledge Management, Culture, Hospitals
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Günümüzde kurumlar, bilginin rekabet avantajı elde etmek için önemli bir varlık olduğunun farkındadırlar. Kurumların bilgiyi mümkün olduğu kadar iyi yönetmesi ve kullanması gerekir. Bugün bilgi yönetimi uygulamaları birçok alanda kullanılmakla birlikte hizmet kalitesini artırmak için sağlık kurumları tarafından da kullanılmaktadır. Araştırmanın amacı; hastanelerde örgüt kültürü ve bilgi yönetimi arasındaki ilişkiyi sağlık çalışanlarının algılarına göre ortaya koymaktır. Araştırmanın bağımsız değişkeni örgüt kültürü, bağımlı değişkeni ise bilgi yönetimidir. Sağlık kurumlarında hangi örgüt kültürü türünün bilgi yönetimiyle önemli ölçüde ilişkili olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma, aynı zamanda bilgi yönetimi uygulamalarını etkin kılmada kültürel gücün rolünü araştırmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, örgüt kültürünü ölçmek amacıyla Cameron ve Quinn'in (2006) Örgüt Kültürü Değerlendirme Ölçeği (Organizational Culture Assessment Instrument-OCAI), bilgi yönetimini ölçmek amacıyla Maier ve Moseley (2003) tarafından geliştirilen (Knowledge Management Assessment Tools-KMAT) ölçeği kullanılmıştır. Kavramsal modelin geliştirilmesinde literatürün kapsamlı bir incelemesi yapılmıştır. Literatür ve önerilen model örgüt kültürü ve bilgi yönetimi süreçleri arasındaki olası ilişkileri ortaya koymaktadır. Araştırma hipotezlerini test etmek için çeşitli istatistiksel testler kullanılmıştır. Çalışmada verilerin analizinde iki istatistiksel paket (SPSS ve LISREL) kullanılmıştır. Hastane çalışanlarının genel olarak örgüt kültürü algıları düşük olmasına rağmen, hiyerarşi kültürü ve klan kültürü algıları ortalamalar içerisindeki en yüksek değerlere sahiptir. Hastane çalışanlarının bilgi yönetimi algıları ise, oldukça yüksek çıkmıştır. Araştırmaya göre, örgüt kültürünün bilgi yönetimi uygulamalarını etkilediği ve aralarında anlamlı ve pozitif ilişkinin var olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu ilişkiler arasında en kuvvetlileri, klan kültürü ile bilginin paylaşılması; pazar kültürü ile bilginin depolanması ve klan kültürü ile bilginin kullanılması arasında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays institutions realize that knowledge is an important asset to achieve a competitive advantage. It is necessary for organizations to manage and utilize the knowledge as much as possible through knowledge management. Today, knowledge management practices are used in many fields, but they are also used by health institutions to improve the quality of services. Purpose of the research; to reveal the relationship between organizational culture and knowledge management in hospitals according to the perceptions of health workers. The independent variable of the research is organizational culture and the dependent variable is information management. It was tried to determine what organizational culture type was significantly related to knowledge management in health institutions. In this research, in order to measure the organizational culture developed by Cameron and Quinn's (2006) Organizational Culture Assessment Instrument (OCAI), and in order to measure knowledge management developed by Maier and Moseley (2003) Knowledge Management Assessment Tools (KMAT) were used. The study also explored the role of cultural strength in enabling knowledge management applications. A comprehensive review of literature was undertaken in the development of the conceptual model. The literature and the proposed model reveal possible relationships between organizational culture and knowledge management processes. Various statistical tests were employed to test the research hypotheses. The study utilized two statistical packages (SPSS and LISREL) for analyzing the data. Although hospital workers' perceptions of organizational culture in general are low, perceptions of hierarchy culture and clan culture have the highest values within the averages. Hospital employees' perceptions of knowledge management were quite high. According to the research, it is concluded that organizational culture affects knowledge management practices and there is a significant and positive relationship between them. Stronger relationships were determined between clan culture and sharing of knowledge; market culture and storage of knowledge; clan culture and use of knowledge.