İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılığa etkisinde örgüt kültürünün aracı rolü: Bakırköy'deki devlet hastanelerinde bir araştırma
The mediator role of organizational culture in the effect of human resources management practices on organizational commitment: A research in public hospitals in Bakirköy
  1. Tez No: 851851
  2. Yazar: MELİKE SAYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU, PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Örgütsel Bağlılık, Örgüt Kültürü, Sağlık Çalışanı, Sağlık Tesisi, Human Resource Management Practices, Organizational Commitment, Organizational Culture, Healthcare Worker, Healthcare Facility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi, örgüt kültürünün aracılığıyla şekillenir. İnsan kaynakları uygulamaları, çalışanların işe duyduğu bağlılığı güçlendirebilir ancak bu etki, örgüt kültürü tarafından yön verir ve anlam kazandırır. Örgüt kültürü, insan kaynakları uygulamalarının benimsenmesini, çalışanların motivasyonunu ve iş memnuniyetini etkileyerek, nihayetinde örgütsel bağlılığı artırmada kilit bir aracı rol oynar. Bu araştırma insan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılığa etkisinde örgüt kültürünün aracı rolünün incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın bir, iki ve üçüncü bölümde tez konusu olarak seçilen insan kaynakları yönetimi uygulamaları kavramı, fonksiyonları, örgütsel bağlılık ve örgüt kültürü geniş çaplı literatür taraması yapılarak anlatımı yapılmıştır. Sağlık sektöründe çalışan 301 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümü araştırmanın uygulama ve bulgular bölümüdür. Araştırmanın modeli çerçevesinde Shapiro-Wilk Testi, çarpıklık- basıklık katsayısı ile sınanmış, ortalamaları karşılaştırmak için t-testi ve ANOVA ile Pearson Korelasyon katsayısı verilerin analizi için kullanılmıştır. Demografik bilgi formu, insan kaynakları yönetimi uygulamalarının işlevi ve etkinliği anketi, kurumunuza bağlılık anketi ve çalıştığınız kuruma yönelik düşünceler anketi kullanılmış Google Forms aracılığı ile veriler toplanmıştır. Toplanılan verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ise medeni duruma göre örgütsel bağlılığın değişebildiği, eğitim durumu ön lisans ve lisans olanların yüksek lisans mezunlarına oranda daha yüksek örgütsel bağlılık gösterebildiği, çalışma alanına göre insan kaynakları yönetimi etkinliğinin ve örgütsel bağlılık derecesinin farklılaşabildiği görülmüştür. Araştırmada asıl konu olan insan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerinde etkisi olduğu ve örgüt kültürünün bu konuda aracı rol gördüğü kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The impact of HRM practices on organizational commitment is shaped by organizational culture. Human resource practices can strengthen employees' commitment to work, but this effect is given direction and meaning by organizational culture. Organizational culture plays a key mediating role in influencing the adoption of human resource practices, employee motivation, and job satisfaction, ultimately increasing organizational commitment. This study was conducted to examine the mediating role of organizational culture in the effect of human resource management practices on organizational commitment. In the first, second and third chapters of the research, the concept of human resource management practices, functions, organizational commitment and organizational culture, which were selected as the subject of the thesis, were explained through an extensive literature review. The sample of the study consists of 301 people working in the health sector. The fourth part of the study is the application and findings section of the research. Within the framework of the research model, Shapiro-Wilk Test, skewness and kurtosis coefficient were tested, t-test, ANOVA and Pearson Correlation coefficient were used to analyze the data. Demographic information form, function and effectiveness of human resource management practices questionnaire, commitment to your organization questionnaire and thoughts about the organization you work for questionnaire were used and data were collected through Google Forms. The collected data were analyzed with SPSS 22.0 package program. As a result of the research, it was seen that organizational commitment may vary according to marital status, those with associate's and bachelor's degrees may show higher organizational commitment than those with master's degrees, and human resource management effectiveness and organizational commitment degree may differ according to the field of work. It is accepted that human resource management practices, which are the main subject of the research, have an effect on organizational commitment and organizational culture plays a mediating role in this issue.