Farklı illerden alınan bitkilerden izole edilen bakterilerin tanısı ve azot fikse etme, fosfor, potasyum ve kalsiyum çözme özelliklerinin belirlenmesi
Identification of bacteria isolated from plants taken from pifferent prouinces and determination of properties of nitrogen fixation, phosphorus, potassium and calci̇um solubilizing
- Tez No: 538914
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUDE FİGEN DÖNMEZ, PROF. DR. İRFAN ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: MIS, Fosfat çözen bakteri, Potasyum çözen bakteri, Kalsiyum çözen bakteri, Azot fiksasyonu, MIS, Phosphate solubilizing bacteria, Potassium solubilizing bacteria, Calcium solubilizing bacteria, Nitrogen fixation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada farklı illerden 23 sağlıklı bitki örneği materyal olarak alınmıştır. Bitkilerden yapılan izolasyon sonucunda 246 bakteri straini elde edilmiştir. Tütünde yapılan HR testi ile bakteri strainlerinin patajen olmadıkları belirlenmiştir. Strainler Mikrobial Tanı Sistemi kullanılarak tanılanmıştır.Yağ asit metil analiz sonuçlarına göre bakteri strainleri ; Arthbacter (17), Brevibacillus (12), Bacillus (65), Lysinibacillus (3), Herbaspirillum (7), Kocuria (21), Paucimonas (8), Pseudomonas (36) , Virgibacillus (3), Microbacterium (11), Micrococcus (8), Erwinia (4), Stenotrophomonas (8), Nesterenkonia (1), Achromobacter (1), Curtobacterium (5), Rhodococcus (7), Enterobacter (2), Escherichia (1), Chryseobacterium (1), Xanthomonas (3), Acinetobacter (5), Rothia (1), Paenibacillus (1), Ochrobacterium (1), Pantoea (1), Sphingbacterium (5), Rhizobium (3), Grimontia (1), Aeromonas (1), Brevundimonas (1), Phyllobacterium (1) ve Staphylococcus (1) olarak belirlenmiştir. Elde edilen bakteri strainleri azot fiksasyonu, fosfat, potasyum ve kalsiyum çözücü özellikleri bakımından test edilmiştir. Bunlar arasında Herbaspirillum huttiense (SK4, SK49), Microbacterium esteraromaticum (SK19, SK39, SY48), Achromobacter xylosoxidans (SK50), Paucimonas lemoignei (SK56), Pantoea agglomerans (SY43), Pseudomonas putida biotype B (YS2, DT17), Pseudomonas syringae pv. syringae (EP19), Pseudomonas pseudoalcaligenes (SA20) olmak üzere 12 tane strainin bütün testlerde pozitif sonuç verdiği, diğer strainlerin test sonuçlarının ise değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 23 healthy plant samples were taken from different provinces. 246 bacterial strains were isolated from the plants. Bacterial strains were tested for hypersensitive response (HR) on tobacco. HR test showed that bacterial strains were not pathogenic. The strains were identified by using the Microbial Identification System. According to the fatty acid methyl ester analysis results bacterial strains were determined as follow; Arthbacter (17), Brevibacillus (12), Bacillus (65), Lysinibacillus (3), Herbaspirillum (7), Kocuria (21), Paucimonas (8), Pseudomonas (36), Virgibacillus (3), Microbacterium (11), Micrococcus (8), Erwinia (4), Stenotrophomonas (8), Nesterenkonia (1), Achromobacter (1), Curtobacterium (5), Rhodococcus (7), Enterobacter (2), Escherichia (1), Chryseobacterium (1), Xanthomonas (3), Acinetobacter (5), Rothia (1), Paenibacillus (1), Ochrobacterium (1), Pantoea (1), Sphingbacterium (5), Rhizobium (3), Grimontia (1), Aeromonas (1) , Brevundimonas (1), Phyllobacterium (1) ve Staphylococcus (1). The obtained bacterial strains were tested for nitrogen fixing, phosphate, potassium and calcium solubilising properties. Herbaspirillum huttiense (SK4, SK49), Microbacterium esteraromaticum (SK19, SK39, SY48), Achromobacter xylosoxidans (SK50), Paucimonas lemoignei (SK56), Pantoea agglomerans (SY43) , Pseudomonas putida biotype B (YS2, DT17), Pseudomonas syringae pv. syringae (EP19), Pseudomonas pseudoalcaligenes (SA20) strains were found to be positive in all tests and the test results of other strains were found to be variable.