Diyabetik ayak ülseri olan hastalarda osteoprotegerin düzeyleri, vasküler kalsifikasyon ve hastalığın şiddeti üzerine etkisi
The relationship between osteoprotegerin levels vascular calcification and severity of disease in patients with diabetic foot ulcer
  1. Tez No: 539108
  2. Yazar: İRFAN ALİŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR TAMER TETİKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak, Osteoprotegerin, Vasküler kalsifikasyon, Diabeticfoot, Osteoprotegerin, Vascular calcification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Diyabetik ayak ülseri, hastanede kalış süresi uzunluğu, maliyeti, mortalite ve morbiditenin yüksekliği gibi nedenlerden dolayı en önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir. Kemik başta olmak üzere endotel ve düz kas hücereleri de dahil birçok dokudan salgılanan Osteoprotegerin (OPG), tümör nekroz faktörü reseptör süper ailesine ait bir glikoproteindir. Bu çalışma, diyabetik ayak yarası olanlarda OPG'nin arteriel kalsifikasyon ve hastalığın şiddeti üzerine olan etkisini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Hastanemiz Endokrin kliniğine başvuran 30 diyabetik ayak yarası olan, 27 diyabeti olup ayak yarası olmayan ve 28 kontrol grubu erişkin hasta dahil edilmiştir. Hastalardan alınan serum OPG düzeyi ELİSA kitleri ile çalışılmış ve hastalardan eşzamanlı olarak HbA1c, lipid paneli, CRP, hemogram, BUN, kreatinin, ALT, 25-OH-VİTD3, ca, inorganik fosfor ve idrar örneklerinden spot idrardan protein/kreatin bakılmıştır. Bunların yanında, hastaların Anamnezle demografik bilgileri, kilo, ek hastalık varlığı, DM tipi ve süresi, kullandığı ilaçlar, sigara/alkol kullanım durumu, mikrovasküler/makrovasküler komplikasyon varlığı bilgileri kayıt altına alınmıştır. Arteriel kalsifikasyonunu değerlendirmek amacıyla, ayak/ayakbileği çok kesitli BT ile Ca skorları da hesaplanmıştır. Bulgular: Diyabetik ayak yarası olanlarda mikrovasküler/makrovasküler komplikasyonlar daha yüksek saptanmıştır. Diyabetik ayak yarası olanlarda koroner arter hastalığının (KAH) varlığı, ilaç kullanımı ve CRP ile OPG arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Diyabetik ayak yarası olanlarda OPG ve alt ekstremite Ca skoru ayak yarası olmayanlardan istatiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Ancak hastalığın şiddetini değerlendirmede kullandığımız Wagner klasifikasyonu ile OPG düzeyi ve Ca skoru arasında istatistiksel bir ilişki bunulamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetic foot ulcer is one of the most important public health problems due to reasons such as length of hospital stay, cost, mortality and high morbidity. Osteoprotegerin (OPG) is a glycoprotein of the tumor necrosis factor receptor superfamily that is secreted from many tissues, including bone and endothelial and smooth muscle cells. This study aims to investigate the effect of OPG on arterial calcification and severity of the disease in patients with diabetic foot injury. Material and Method: In this study, 30 patients with diabetic foot ulcer, 27 diabetic patients with no diabetic foot ulcer and 28 control group adults admitted to our hospital Endocrine Clinic were included. The OPG gene was were measured in the serum samples taken from the patients using ELISA kits and at the same time, patients' HbA1c, lipid panel, CRP(c-reactive protein), hemogram, BUN(Blood Urea Nitrogen), creatinine, ALT(alanineaminotransferase), 25-OH-VITD3, calcium, inorganic phosphorus and the ratio of protein to creatinine were measured in spot urine, simultaneously. Additionally, the patients' anemnesis demographic information, weight, back ground information, presence of additional disease, type and duration of DM, drugs used, smoking/alcohol use status, microvascular/macrovascular complications were recorded. Ca score (Calcium score) was also calculated by foot/ankle multislice CT to assess arterial calcification. Results: Microvascular/macrovascular complications were revealed higher in patients with diabetic foot ulcer compared to the controls. There was a significant relationship between OPG levels and the presence of coronary artery disease, drug use and CRP levels of patients with diabetic foot ulcer. Conclusion: The relationship between OPG level and lower extremity Ca score was determined significantly higher in patients with diabetic foot ulcer compared to the controls without foot ulcer. However, the relationship between the Wagner classification used for evaluating the severity of the disease and the OPG level and Ca score was not found statistically significant.