Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığıolan hastalarda, alternatif bir yöntem olarak,mikroakışkan sperm ayıklama çiplerinin kullanımı
Microfluidic sperm sorting chip usuage as an alternative method in recurrent IVF failure patients
  1. Tez No: 539226
  2. Yazar: KORAY YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞENGÜL YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tüp Bebek, Sperm, Mikroakışkan, DNA fragmantasyonu, çip, Toluidine Mavisi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Olan Hastalarda, Alternatif Bir Yöntem Olarak, Mikroakışkan Sperm Ayıklama Çiplerinin Kullanımı Amaç: Tüp Bebek tedavilerinde sperm hazırlama tekniklerinin iyi kalitede spermi seçmeye yönelik olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, tekrarlayan başarısız tüp bebek denemesi olan hastalarda, sperm hazırlamada kullanılan yoğunluk gradient yöntemi ile mikro-akışkan çip yöntemini, döllenme ve gebelik oranları açısından kıyaslamak ve bu yöntemleri sperm morfolojisi ve sperm DNA fragmantasyon indeksi açısından değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Sebebi bilinmeyen infertilite ve tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri olan 428 hasta çalışmaya dahil edildi. İlk defa tüp bebek tedavisi alan hastalar ve tekrarlayan denemesi olan hastalarda, yöntemlere göre döllenme ve gebelik oranları kıyaslandı. Grup içerisinden rastgele seçilen 30 erkekden alınan sperm örneklerinin morfoloji ve DNA fragmantasyon indeksi kıyaslaması Toluidine blue sitokimyasal boyama yöntemi ile değerlendirildi. Bulgular: İlk defa tüp bebek denemesinde bulunan hastalarda gradient ve çip yöntemlerine göre kıyaslama yapıldığında döllenme ve gebelik oranları arasında istatistiksel olarak fark görülmedi. İkiden fazla başarısız tüp bebek denemesi olan ve ilk defa mikroçip kullanılan hastalarda döllenme oranlarında anlamlı fark görülürken, gebelik oranları arasında istatistiksel olarak fark görülmedi. Grup içinden rastgele seçilen 30 kişide yapılan incelemede mikroçip yönteminin, yoğunluk gradient yöntemine göre sperm DNA fragmantasyon indeksini anlamlı olarak azalttığı görüldü. Her iki yöntemde kontrol grubuna göre iyi morfolojide sperm yüzdelerini istatistiksel olarak anlamlı derecede artırurken kendi aralarında bulunmadı. Sonuç: Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemesi olan hastalarda mikroçip yöntemi önerilebilir. Tedavi öncesinde sperm DNA fragmantasyon testi yapılması uygun sperm yıkama yönteminin seçilmesinde yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that sperm preparation techniques in IVF treatments are intended to select the best quality sperm. The aim of this study was to compare the density gradient method and the microfluidic chip method in recurrent IVF failure patients in terms of fertilization and pregnancy rates and also to evaluate these methods according to sperm morphology and sperm DNA fragmentation index. Material and Method: The study included 428 patients with unexplained infertility and recurrent IVF failure patients. Fertilization and pregnancy rates were compared in the the first time IVF trial patients and in the recurrent IVF failure patients according to the methods. Morphology and DNA fragmentation index comparison of sperm samples taken from 30 randomly selected men from the group were evaluated by Toluidine Blue cytochemical staining method. Results: There was no statistically significant difference between fertilization and pregnancy rates when compared with gradient and chip methods in first time IVF tial patients. However in recurrent IVF failure patients there was a significant difference in fertilization rates but there was no statistically significant difference in pregnancy rates. In the study performed in 30 randomly selected patients from the group, the microchip method significantly decreased sperm DNA fragmentation index according to density gradient method. Both methods significantly increased the percentage of sperm with good morphology compared to the control group. There was no difference between the methods in terms of morphology. Conclusion: Microchip method may be recommended in patients with recurrent unsuccessful in vitro trials. The sperm DNA fragmentation test prior to the treatment will be helpful in selecting the appropriate sperm washing method.