Atrofik dişsiz üst çene kemiğinde, farklı yerleşimli zigomatik implantlar üzerine uygulanan protetik restorasyonlar sonucu oluşan stresin sonlu eleman stres analizi ile değerlendirilmesi
Evaulation of the stress in the edentulous atrophic maxilla of the prosthetic restorations applied on the different settled zygomatic implants by finite element analysis
- Tez No: 539290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KURT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: zigomatik implantlar, sonlu elemanlar stres analizi, zygomatic implants, finite element stress analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iki farklı planlamada yerleştirilen zigomatik implantlar üzerinde kullanılacak farklı alt yapı materyallerinin implant ve çevre dokuda oluşturacağı stresin sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda aşırı atrofik dişsiz üst çene kemiğine zigomatik implantlar ve zigomatik implantlarla birlikte kullanılan konvansiyonel implantlar iki farklı cerrahi konseptte üç boyutlu olarak modellenmiştir. İmplant yerleştirilmesi; 1. Grupta anteriora 2 konvansiyonel implant, posteriora 2 ekstramaksiller zigoma implantı ve 2. Grupta 4 ekstramaksiller zigoma implantı çift taraflı olacak şekilde iki farklı tasarımda hazırlanmıştır. Protetik restorasyon için; Cr-Co, Zirkonya, Ti ve PEEK alt yapı materyalleri kullanılarak vertikal ve oblik olarak iki yönde uygulanan kuvvet sonucunda implant, implant çevresindeki kemik ve alt yapı da oluşan stresler, sonlu elemanlar stres analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: İmplant yerleşimindeki değişimin, kullanılan alt yapı materyalinin ve farklı yönlerde kuvvet uygulanmasının kemikte, implantta ve alt yapı oluşan streslerde fark yarattığı görüldü. Alt yapı olarak kullanılan materyalin elastisite modülü arttıkça, kemiğe ve implanta iletilen stresler azaldığı, alt yapı olarak kullanılan materyalin elastisite modülü arttıkça, alt yapının kendi içinde oluşan stresler arttığı tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre zigoma implantları üzerine yapılacak protetik restorasyonlarda; PEEK materyalinin alt yapı olarak kullanımının uzun dönem başarı ve sağ kalım için riskli olduğu, Cr-Co, Zr ve Ti materyallerinin alt yapı olarak kullanımının daha uygun olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the stress that the use of different infrastructure materials to be used on zygomatic implants of the implant and surrounding tissue by using finite element stress analysis method. Material and Methods: In our study, conventional implants used with zygomatic implants and zygomatic implants to the extremelly edentulous maxilla model were modeled in three dimensions in two different surgical concepts. Implant placement; In the first group, 2 conventional implant, 2 extramaxillary zygoma implants and 2 extramaxillary zygoma implants in second groups were prepared in two different designs. For prosthetic restoration; Cr-Co, Zirconia, Ti and PEEK substructure materials were used as vertical and oblique force in two directions. Results: It was seen that the change in the implant placement, the substructure material used and the application of force in different directions made a difference in the bone, the implant and the stresses formed in the substructure. As the modulus of elasticity of the material used as the infrastructure increased, the stresses transmitted to the bone and implant decreased, as the elasticity modulus of the material used as the infrastructure increased, the stresses within the infrastructure increased. Conclusion: According to the results of our study, in prosthetic restorations on zygoma implants; The use of PEEK material as a substructure is considered to be risky for long-term success and survival, Cr-Co, Zr and Ti materials are considered to be more suitable for use as infrastructure.