Artvin Orman İşletme Müdürlüğündeki doğal gençleştirme çalışmalarının genel bir kritiği
  1. Tez No: 57724
  2. Yazar: SİNAN GÜNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Natural regenaration, Seed cutting. Seedling VI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada Artvin Orman işletme Müdürlüğü mıntıkasındaki 1400-1750 m yükseltiler arasındaki Saf Doğu Ladini ile Sarıçam, Doğu Kayını ve Doğu Karadeniz Göknarı meşçereleri ve bu ağaç türlerinin karışımlarının oluşturdukları meşçerelerdeki gençleştirme çalışmaları incelenmiştir. Bu plan dönemi gençleştirmeye ayrılan alanların İşletme Müdürlüğü'nün toplam ormanlık alana göre oranı ortalama % 8' dir. Gençleştirme alanlarından, doğal gençleştirmeye konu olan ormanların oranı % 47' dir. Doğal gençleştirmeye konu olan alanların % 7.5 'unda çalışmalara başlanmıştır. Tüm alanda yapılan fidan sayımı sonuçlarına ve değerlendirmesine göre Artvin Orman İşletme Şefliği 30 No'lu Bölme ve Ortaköy İşletme Şefliği 159 No' lu Bölme' de nispeten başarılı gençlik gelmiştir. Diğer; Atila ( 54, 55 ), Artvin ( 26,103 ), Madenler (123 ), Saçinka (245 ), Taşlıca (133), Tütüncüler (91) ve Zeytinlik ( 70) Orman İşletme Şefliklerinde gelen gençlikler sayı ve alana dağılış olarak yeterli değildirler. Doğal gençleştirme sahalarında, 25 m2 lik deneme alanlarında gençliklerin kök boğazı çapları, boyları ve yaşlan arasında 0.001 güvenle önemli ilişkiler bulunmuştur. Gençliklerin yaşları incelendiğinde tohumlama kesimi yapılan yıl en fazla gençlik geldiği fakat diğer yıllarda da önemli miktarlarda gençliklerin geldiği görülmüştür. Gençleştirme çalışmalarında tohumlama kesiminden sonra ikinci bir bol tohum yılının geçmesine kadar beklenilmesi sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler : Doğal Gençleştirme, Tohumlama Kesimi, Fidan V
Özet (Çeviri)
In this study, the natural regenaration areas in Artvin Forest Distric, between 1400 and 1750 m altitude, were examined in pure stands of Oriantal spurce and Nordmannian fir., scotish pine, also mixed stands of spurce beech-fir. In these areas, firstly we determined number of seedlings in all areas And then we took 25 square meter sample plot. After that we determined the diameter of root collar, height and age of all seedlings in the sample plot In this regenaration period, natural regenaration areas have a 8 percentage in total area of Artvin Forest District. The studies of natural regenaration was begun in 7.5 persentage of all regenaration areas in this period. According to obtaining results, the study of natural regenaration in compartment number 30 of Artvin Ranger District and compartment number 1 59 of Ortakoy Ranger District were found succesfully. The other studies of natural regenaration in compartment number 54 and 55 of Atila Ranger District, 26 and 103 of Artvin Ranger District, 123 of Madenler Ranger District, 243 of Sacinka Ranger District, 133 of Taslica Ranger District, 91 of Tütüncüler Ranger District, and 70 of Zeytinlik Ranger Districts were found unsuccessful Significant relationships (a=0.001 ) among diameter of root collar, height and age of seedlings growing natural regenaration areas were found. By studying age of seedling, in the seedcutting year the most seedlings were obtained, but in the other years huge numbers of seedling have been observed. It is concluded that, for regeneration it should be better to wait at least for a second seed year.