Karaciğer sirozunda helicobacter pylori sıklığı ve sirozun şiddeti ile ilişkisi
- Tez No: 539431
- Danışmanlar: DR. CAN DAVUTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, helicobacter pylori (HP), Child-Turcotte-Pugh Skoru (Child P.S.), Liver cirrhosis, Helicobacter Pylori (HP), Child-Turcotte-Pugh Score
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Karaciğer sirozu, tüm dünyada yüksek insidansa ve prevelansa sahip major bir sağlık problemidir. Birçok komplikasyonu vardır. Gastrik dokuda da portal hipertansiyona bağlı birçok değişikliğe yol açar. İmmün sistemin baskılanması ve buna bağlı enfeksiyonlarda artış görülür. Helicobacter Pylori (HP), dünyada en sık görülen enfeksiyon etkenidir. Karaciğer sirozlu hastalarda sıklığı ve yol açtığı hastalıklar ve komplikasyonlar net olarak aydınlatılmamıştır. Çalışmamızda HP'nin karaciğer sirozundaki sıklığını ve sirozun şiddeti ile ilişkisinin olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Çalışmaya 144 endoskopisi yapılmış, karaciğer sirozu olan hasta dahil edildi. Karaciğer sirozu olmayan, dispeptik şikayetlerle hastanemize başvurmuş ve endoskopisi yapılmış olan 105 hasta kontrol grubu olarak alındı. Mideden alınan biyopside HP araştırıldı ve karaciğer sirozunun şiddeti Child-Turcotte-Pugh skoru (Child P.S.) hesaplanarak HP varlığı ile ilişkisinin olup olmadığına bakıldı. Sirozlu hastalarda HP sıklığı %62,24, kontrol grubunda %76,19 olarak bulundu. Sirozu olanlarda, olmayanlara göre HP sıklığı istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktür (p=0.02). Cinsiyet, etiyolojik faktör, endoskopik bulgular ile HP sıklığı arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Sirozun ciddiyeti (Child P.S.) ile HP sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (Child A:%44.94, Child B:%37.08, Child C:%17.98 , p=0.241). HP enfeksiyonu sirozlu hastalarda daha az görülmektedir. Sirozlu hastalarda meydana gelen gastroduodenal lezyonlarla ilişkisinin olmadığı ya da toplumdakine benzer şekilde olduğu düşünülmektedir. Sirozun ciddiyeti ile HP enfeksiyonu sıklığının değişmediği gözlemlenmiş olup, bu konunun net aydınlatılabilmesi için farklı dizayn edilmiş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Liver cirrhosis is a major health problem with high incidence and prevalence on worldwide. There are many complications of it. Cirrhosis also causes many changes on gastric tissue due to portal hypertension. The immune system is depressed and it is related with infections increase. Helicobacter Pylori (HP) is the most common infection agent in the world. In patients with liver cirrhosis, its frequency, diseases and complications are not clarified clearly. In our study, we aimed to investigate whether HP frequency in liver cirrhosis and the severity of cirrhosis. 144 patients with liver cirrhosis who are underwented upper gastrointestinal endoscopy were included in the study. 105 patients without liver cirrhosis who admitted to our hospital with dyspeptic complaints and we underwent upper gastrointestinal endoscopy, are choosed for control group. The biopsy from the stomach revealed HP and the severity of liver cirrhosis was calculated by determining the Child-Turcotte-Pugh score (Child P.S.) and whether it was related to the presence of HP. The incidence of HP was 62.24% in patients with cirrhosis and 76.19% in the control group. The incidence of HP is statistically significantly lower in patients with cirrhosis than those without cirrhosis (p=0.02). No significant correlation was found between gender, etiological factor, endoscopic findings and the frequency of HP. No significant difference was found between the severity of cirrhosis (Child P.S.) and the frequency of HP. (Child A: 44.94%, Child B: 37.08%, Child C: 17.98% , p=0.241). HP infection is less common in patients with cirrhosis. It is thought that there is no association with gastroduodenal lesions in patients with cirrhosis or is similar to the community. The frequency of HP infection have not changed with the severity of cirrhosis, different studies are needed to clarify this issue.