Avrupa Birliği enerji politikası çerçevesinde Azerbaycan petrolü ve doğal gazı
Energy policy of The European Union and importance of the petrol and natural gas resources of Azerbaijan
- Tez No: 539466
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji Politikası, Azerbaycan, Petrol, Doğal Gaz, TAP, TANAP, European Union, Energy Policy, Azerbaijan, Oil, Natural Gas, TAP, TANAP
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Dünyanın ikinci büyük enerji tüketicisi olan Avrupa Birliği, tüketicilerine ucuz, kaliteli ve kesintisiz enerji hizmeti sunmayı hedeflemektedir. AB Enerji Politikasının hedefleri: Rekabet kapasitesini arttırmak, güvenli enerji tedarikini sağlamak, çevreyi korumak, toplam tüketimde kömürün payını azaltmak, doğal gazın payını arttırmak, güvenli nükleer enerjini üretiminin gerçekleştirilmesi ve yenilenebilir enerjinin teşvikidir. Bunların yanı sıra dünyanın güç merkezlerinden biri olabilmesi için AB ekonomisinin güvenli, temiz, ucuz ve kesintisiz enerjiyle temin olunması önemlidir. Birliğin bu hedeflere ulaşabilmesi için sınırlı enerji kaynaklarının rasyonel kullanımı, tasarruf önlemlerinin alınması, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve Birlik düzeyinde etkili kontrol sağlanabilmesi için tek enerji pazarının oluşturulması gibi girişimler olmuştur. Bundan başka, gelecekte olabilecek krizlerde kesintilerle baş edebilmek için enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin faydalı olacağı anlaşılmaktaydı. Bu bakımdan Birliğe kesintisiz enerji akımını sağlamak için Hazar Havzası enerji kaynakları ortaya çıkmaktadır. Birliğin enerji ihtiyaçlarının karşılanması için dışarıdan özellikle de Rusya'da tedarik edilen enerjinin güvenilir olmadığı defalarca kanıtlanmıştır. Orta Doğu'da istikrarın kırılgan olmasından dolayı alternatif enerji kaynakları ve transit yolları bakımından Hazar Havzası öne çıkmaktadır. Bu tez, AB enerji güvenliğinin sağlanmasında Azerbaycan enerji kaynaklarının önemini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda AB Komşuluk Politikası, Rekabet Politikası, Ortak Dış ve Güvenlik Politikasıyla karşılaştırma yapılarak AB ortak enerji politikası incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Being second biggest energy consumer of the world European Union aims to get cheaper, more qualified and uninterrupted energy service to its consumers. Targets of the Energy Policy of the European Union are to strengthen competition capacity, provide secure energy supply, protect environment, reduce share of coal, increase share of natural gas in total energy consumption, realization secure nuclear energy and encourage renewable energy. To be another power center the European Union should supply secure, uninterrupted, clean and cheaper energy, which its economy need, and all of its energy sources must be diversified. There are several popular attempts to achieve these goals such as rational use of limited energy sources, application of saving measures, effective use of renewable energy sources and establishing single energy market for effective control across the union. Moreover, in case of any possible energy crises in the future, diversification of energy sources could be very help-full. For an uninterrupted energy supply from the Caspian basin, in this occasion, some new pipelines ought to be constructed. To provide necessary energy from outside particularly from Russia is not safe enough, as it proved itself several times. As stability in the Middle East region is very fragile, the Caspian region gains priority for providing alternative energy resources and transportation routes. This thesis aims to analyze importance of energy resources of Azerbaijan for the security of energy supply to the European Union. Also, common energy policy of the EU was examined by using comparison among Neighbourhood Policy, Competition Policy, and Common Foreign and Security Policy of the EU.