Süreli yayınlarda misyonerlik faaliyetleri ile ilgili haberlerin dinler tarihi açısından değerlendirilmesi (Yeni Şafak, Hürriyet, Milliyet örneği)
Evaluation of the news about missionary activities in periodical publications in terms of the history of religions (For example Yeni Şafak, Hürriyet, Milliyet)
  1. Tez No: 539476
  2. Yazar: GÜLSÜM ERYAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR KIYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Gazetecilik, Tarih, Religion, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Misyon, Misyonerlik, Hıristiyanlık, İslam, Süreli Yayın, Mission, Missionary, Christianity, Islam, Periodical Publication
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Misyonerlik, Hıristiyan inancının genellikle Hıristiyan olmayan insanlara ulaştırılıp anlatılması diye tanımlanır. Bu faaliyette bulunan kişilere ise misyoner denilir. Misyonerlik faaliyetleri Hıristiyanlık dışındaki dinlerde de görülüyor olsa da Hıristiyanlıkta daha sistemli ve organize bir şekilde işlediği için Hıristiyanlık dini ile özdeşleşmiştir. Müslüman bölgelerde yaygın olarak yürütülen misyonerlik faaliyetleri özellikle Türkiye ve Türk-İslam topraklarında daha etkin bir şekilde uygulanmıştır. Yeni Şafak, Hürriyet ve Milliyet Gazetelerinin 2000-2007 yılları arasındaki arşivlerini tarayarak yaptığımız bu çalışma misyonerlik faaliyetlerinde süreli yayınların etkisini ortaya koyması bakımından oldukça önem arz eder. Çalışmamızın ilk bölümünde misyonerlik ve misyonerlik ile ilişkili kavramlar hakkında bilgi verilerek konunun daha iyi anlaşılması hedeflenmiştir. İkinci bölümünde ise süreli yayınlar taranarak konumuz kapsamındaki haberler derlenerek bilgi verilecektir. Bu bölümde misyonerlerin başvurdukları yöntemler, misyonerliğin hedef kitleleri, misyonerlere yönelik siyasi ve ekonomik destekler, Türk Cumhuriyetlerine yönelik misyonerlik faaliyetleri ve misyonerlik faaliyetlerine karşı alınabilecek tedbirler üzerinde durulacaktır. Misyonerlik faaliyetleri hakkındaki haberler araştırma kapsamındaki süreli yayınlardan din bilimleri yöntemleri kullanarak tespit edilerek objektif tahlillerle değerlendirilecektir. Ayrıca haberleri değerlendirirken misyonerlikle ilgili kaynaklardan faydalanılarak konuyla ilgili ek bilgiler verilerek süreli yayınların misyonerlik faaliyetlerine olumlu veya olumsuz etkisi objektif bir tarzda ortaya koyulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Missionary activities are such activities that intend to convey and tell the Christian faith to generally non-Christians. People who are engaged in such activities are called missionaries. Although missionary activities are also seen in religions other than Christianity, it has been identified with Christianity since it is operated in a more systematic and organized way in Christianity. The missionary activities that are common in Muslim countries have been applied in a more efficient manner especially in Turkish and Islamic territories. The present study, which was conducted by us by reviewing the archives of Yeni Şafak, Hürriyet and Milliyet for the years 2000-20007, is quite important in that it reveals the effect of periodical publications on missionary activities. In the first part of our study, information was given about missionary activities to provide an insight about its relevant concepts. In the second part, periodicals were reviewed, information and the news on our subject was provided. In this section, the methods used by missionaries, the target groups of missionaries, political and economic support for missionaries, missionary activities in Turkic Republics, and the precautions that may be taken against missionary activities were dealt with. News on missionary activities were determined by using the religious sciences methods from periodicals covered in the study and were evaluated with objective analyzes. In addition, while evaluating the news, additional information on missionary sources were provided and the positive or negative effects of periodicals on missionary activities were presented in an objective manner.