Yetişkin akciğer nakil ameliyatlarında intra-operatif ekstrakorporal membran oksijenasyon (EKMO) sisteminin hasta sağ kalımı üzerindeki etkileri
The effects of extracorporeal membrane oxygenation system on patient survival in lung transplant surgery
  1. Tez No: 539486
  2. Yazar: İSMAİL YERLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL SELÇUK ÜNAL, DR. MUSTAFA VAYVADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: akciğer nakli, ekstrakorporal membran oksijenasyonu, EKMO, sağ kalım, lung transplantation, extracorporeal membrane oxygenation, ECMO, survival
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Akciğer nakil ameliyatlarının yapılabilmesi için destek amaçlı kullanılan kardiopulmoner bypass sistemlerinden EKMO'nun kullanımıyla gerçekleşen operasyonları içeren bir çalışmadır. Akciğer nakil ameliyatlarında intraoperatif EKMO kullanımının hasta sağkalımı üzerine etkilerini değerlendirdiğimiz bu çalışma SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Nakli Kliniği'nde 2012 ile 2018 yılı ortasına kadar yapılmış olan akciğer nakil ameliyatlarının geriye dönük olarak incelenmesini içermektedir. Bu dönemde yapılmış olan 80 akciğer nakil ameliyatlarının; EKMO desteği ile yapılan 41 hastayı ve EKMO desteği olmadan yapılan 39 hastayı içeren iki grup olarak incelenmiştir. Bu hastaların demografik özellikleri, preoperatif eko bulguları, solunum fonksiyon testleri, hastalık tanıları, yoğun bakım yatış süreleri, kullanılan perop ve postop kan miktarları ve hayatta kalma süreleri kaydedilerek veriler toplandı. Bu veriler bilgisayar ortamında incelendi. Analizlerde Student t-testi, Mann-WhitneyU testi, Wilcoxon S.Ranks testi, Ki-Kare ve Spearman'skorelasyon analizi kullanıldı. Preop ortalama pulmoner arter basıncı yüksek olan hastaların EKMO'ya bağlanma oranları düşük olanlara göre fazla olduğu gözlendi. Aynı zamanda EKMO desteğiyle yapılan akciğer nakil ameliyatlarının ortalama yaşam sürelerinin, EKMO desteği kullanılmadan yapılan nakillerden anlamlı düzeyde kısa olduğu gözlemlenmiştir. Yine gruplar arası yoğun bakım yatış süreleride anlamlı şekilde farklı bulunmuştur. Burada EKMO desteğiyle yapılan akciğer nakil ameliyatlarının yoğun bakım yatış süreleri daha uzun bulunmuştur. EKMO akciğer naklinde zorunlu kullanımda olan bir destek sistemi olduğu gözlemlenmektedir. EKMO'nun fayda zarar kriterleri zorunlulukla sınanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is a study including operations performed by using ECMO from cardiopulmonary bypass systems which are used for support of lung transplant operations. This study, in which we evaluated the effects of intraoperative ECMO use on patient survival in lung transplantation, includes retrospective review of lung transplantation surgeries performed between 2012 and 2018 at the Department of Lung Transplantation of Kartal Kosuyolu High Specialization Training and Research Hospital. In this period, 80 lung transplant operations; The study included 41 patients with ECMO support and 39 patients without ECMO support. Demographic characteristics, preoperative echo findings, pulmonary function tests, disease diagnoses, intensive care hospitalization periods, perop and postoperative blood amounts and survival times were recorded and data were collected. These data were analyzed in computer environment. Student's t-test, Mann-WhitneyU test, Wilcoxon S.Ranks test, Chi-Square and Spearman Whits correlation analysis were used. Patients with a high mean pulmonary artery pressure before surgery; The rates of attachment to ECMO were found to be higher than those with lower rates. At the same time, the average life expectancy of lung transplantation surgeries performed with the support of ECMO was significantly shorter than those performed without using ECMO support. Intensive care period between groups was significantly different in hospitalization periods. In this study, the duration of intensive care hospital stay was found to be longer with the support of ECMO. It is observed that there is a mandatory support system in the ECMO lung transplant. The benefit criteria of ECMO are tested by imperative.