Elektif laparatomi yapılan hastalarda postoperatif analjezi için uygulanan yöntemlerin analjezi etkinliğinin analjezi nosisepsiyon indeks (ANİ) monitorizasyonu ile değerlendirilmesi
Evaluation of analgesia efficacy of analgesia applied for postoperative analgesia in patients undergoing elective laparotomy with nociception index (ANİ) monitoring
  1. Tez No: 539485
  2. Yazar: OZAN ALTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif, laparatomi, analjezi nosisepsiyon indeks, Postoperative, laparotomy, analgesia nociception index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda, genel anestezi altında laparatomi yapılan hastalara postoperatif analjezi amacıyla uygulanan yöntemlerin etkinliklerini ANI monitörizasyonu ile değerlendirmeyi amaçladık. METOD: Prospektif gözlemsel olarak planlanan çalışmamıza laparatomi yapılan, çalışma kriterlerine uygun preoperatif bilgilendirilmiş ve onamı alınmış 18-65 yaş arasında, ASA I-II hastalar alındı. Çalışamaya dahil edilen 59 hasta ANI ile monitörize edilip takipleri bittikten sonra peroperatif kayıtları incelenerek uygulanan postoperatif analjezi yöntemine göre; Grup 1 (n=28, parasetamol + tramadol) ve Grup 2 (n=31, epidural analjezi) olarak gruplandırıldı. Postoperatif derlenme ünitesine alınan hastaların ANI değerleri, NRS, kalp atım hızı, noninvaziv sistolik ve diyastolik kan basınçları, bulantı, kusma şikayetleri kayıt altına alındı. 15. dakikada NRS ≥4 olan hastalara derlenme ünitesinde akut ağrı hemşiresi tarafından kurtarma analjezisi uygulandı. Veriler IBM SPSS Statistics 23 programı kullanılarak istatistiksel olarak incelendi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 59 hastanın yaş ortalaması 56,41±12,24'tü. 30'u (%50,8) kadın, 29'u (%49,2) erkekti. Grup 1'de 28 , Grup 2'de 31 hasta mevcuttu. 15. dakikada Grup 1'de 28 hastanın 15'ine (%53,5), Grup 2'de 31 hastanın 15'ine (%48,3) kurtarma analjezisi uygulanmıştı. ANI ve NRS değerleri 15. dk.'da sırasıyla 60,75±14,08 4,63±2,82, 30. dk. sırasıyla 68,61±13,13 3,63±2,39'du. Gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. NRS ve ANI değerleri arasında da korelasyon blunamadı. SONUÇ: Laparatomi yapılan hastalarda postoperatif erken dönemde ANI ve NRS değerleri arasında ilişki gösterilemeyen çalışmamızın sonuçları göz önüne alındığında, ANI monitörizasyonunun postoperatif erken dönemde kullanımıyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
AİM: In our study, we aimed to evaluate the effectiveness of the methods used for postoperative analgesia in patients undergoing laparotomy under general anesthesia by ANI monitoring. METHOD: ASA I-II patients between 18-65 years of age were included in our prospective observational study. 59 patients included in the study were monitored with ANI and their follow-ups were completed and their peroperative records were examined and compared with the postoperative analgesia method; Group 1 (n = 28, paracetamol + tramadol) and Group 2 (n = 31, epidural analgesia) were grouped. ANI values, NRS, heart rate, noninvasive systolic and diastolic blood pressures, nausea and vomiting were recorded. In the 15th minute, NRS ≥4 patients underwent recovery analgesia by the acute pain nurse in the recovery unit. Data were analyzed statistically by using IBM SPSS Statistics 23 program. RESULTS: The mean age of the 59 patients included in the study was 56.41 ± 12.24. 30 (50.8%) were female and 29 (49.2%) were male. There were 28 patients in Group 1 and 31 patients in Group 2. Fifteen (53.5%) of 28 patients in Group 1 and 15 (% 48.3) of 31 patients in Group 2 underwent recovery analgesia in 15th minute. ANI and NRS values were recorded as 60,75 ± 14,08 4,63 ± 2,82, 30. min. 68,61 ± 13,13, 3,63 ± 2,39, respectively. There was no significant difference between the groups. No correlation was found between NRS and ANI values. CONCLUSİON: Considering the results of our study that did not show any relation between ANI and NRS values in the early postoperative period in laparotomy patients, we think that more studies regarding usage of ANI monitoring in the early postoperative period are needed.