Total tiroidektomi yapılmış hastalarda postoperatif ilk 2 saatte bakılan paratiroid hormon değerlerinin hipokalsemiyi öngörmesi
Prediction of hypocalcemia with postoperative second hour parathormone measurement after total thyroidectomy
  1. Tez No: 539512
  2. Yazar: SELEN SOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TEKSOZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Parathormon (PTH), hipokalsemi, tiroidektomi, Parathormone (PTH), hypocalcemia, thyroidectomy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş Tiroidektomi günübirlik bir cerrahi sürece dönüşmektedir. Bu işlemin en sık karşılaşılan komplikasyonu olan hipokalsemiyi biyokimyasal bir belirteçle öngörebilmek, hastanede kalışı azaltacaktır. Total tiroidektomi sonrası 2. saatte bakılan Parathormon (PTH) değerinin hipokalsemiyi öngörebilirliğini saptamaya çalıştık. Materyal -metod 1 Kasım 2017- 30 Ekim 2018 tarihleri arasında total tiroidektomi operasyonu uygulanan 106 hasta çalışmaya dahil edilip prospektif olarak incelendi. Gebeler, santral veya lateral lenf nodu diseksiyonu yapılan tiroid kanseri tanılı hastalar, daha önce tiroid veya boyun operasyonu geçirenler, paratiroid hastalığı, böbrek yetmezliği olanlar çalışma dışı tutuldu. Hastalarda preoperatif ve postoperatif 2. saatte PTH ölçüldü. Hipokalsemi 8.2 mg/dl'nin altı olarak kabul edildi. Bulgular Araştırmaya total tiroidektomi yapılan 106 hasta dahil edilmiştir. 1. grupta 75 normokalsemik hasta, 2. grupta 31 hipokalsemik hasta vardı. Araştırmaya katılanların yaş ortalaması, 45±13,1'di (yaş aralığı: 18-76 yıl). Kadın/erkek oranıysa 82/24'tü. Postoperatif 2. saat PTH değeri 8.36 pg/ml olduğunda %51,5 duyarlılık ve %90,7 özgüllükle hipokalsemiyi öngörebildiği görüldü. % 40,8'lik PTH değişimi postoperatif hipokalsemiyi öngörmek için % 83,9 duyarlı ve %52 özgüllüğe sahip olduğu izlendi. Sonuç Total tiroidektomi sonrası postoperatif 2. saatte bakılan PTH değeri ve PTH düşüşü hipokalsemiyi öngörür. Preoperatif DXA ölçümü ise hipokalsemiyi öngörme açısından ek bir fayda sağlamamıştır. Ancak erken taburculuk için bu bilgiyi temel alan bir algoritmayı merkezimizde kullanılmaya başlanmadan önce tiroidektominin diğer komplikasyonlarını da bu algoritmaya entegre edecek çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction Thyroidectomy is becoming an ambulatory surgical procedure. By predicting hypocalcemia, which is the most common complication in this procedure, duration of hospital stay will decline. We tried to determine whether measuring PTH 2 hours after total thyroidectomy predicts hypocalcemia. Material Methods 106 patients who had undergone total thyroidectomy between November 2017 and October 2018 were prospectively studied. Pregnant women, patients with renal failure, parathyroid disease, previous neck operation and thyroid malignancy requiring neck dissection were excluded from the study. PTH measurement was done preoperatively and in the postoperative second hour. Hypocalcemia was defined as values less than 8,2 mg/dl. Results 106 patients were ncluded in the study. Group 1 consisted of 75 normocalcemic patients while group 2 had 31 hypocalcemic patients.Mean age was 45±13,1 (age range: 18-76). Female/male ratio was 82/24. While with a 8.36 pg/ml postoperative second hour PTH, hypocalcemia can be predicted with a 51,5% sensitivity and 90,7% specificity, with a PTH decline of 40,8% hypocalcemia can be diagnosed with a 83,9 % sensitivity and 52 % specificity. Conclusion Postoperative 2. hour PTH and PTH percentage decline can predict postoperative hypocalcemia in total thyroidectomy cases. On the other hand, preoperative DXA measurement was not found useful in hypocalcemia prediction. Before using an algorithm based on this information for early hospital discharge, a study focusing on integrating other complication of thyroidectomy to the algorithm should be done.