Doğal gaz altyapı bilgi sistemi Çanakkale şehri örneği
Natural gas infrastructure information system case of Canakkale city
  1. Tez No: 539520
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Doğal Gaz Bilgi Sistemi, Altyapı Bilgi Sistemi, Mekânsal Analiz, Çanakkale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) coğrafi veri altlıklarını kullanan çalışmaların hızını, Coğrafi Bilgi Sistemleri mekânsal sorgulama ve analizleri ile ihtiyaca göre farklı ölçeklerde elde edilecek sonuç ürün sayısını arttırmaktadır. Çanakkale ili Merkez, Biga ve Çan ilçeleri ile Merkeze bağlı Kepez Beldesi'nin doğal gaz ihtiyacının karşılanması amacıyla 2006 yılından günümüze AKSA Doğalgaz Dağıtım A.Ş. tarafından yapılan altyapı çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda; doğal gaz dağıtım güzergâhlarının ve bina bağlantılarının projeden araziye aplike edilmesi işlemleri gerçekleştirilmektedir. Bu tez çalışması kapsamında Çanakkale ili Merkez ilçesi sınırlarında belirlenen bir pilot bölgede doğal gaz altyapı bilgi sitemi için gerekli veri altyapısı kurulmuş ve CBS ortamına entegre edilmiştir. Kurulan Çanakkale Doğal Gaz Altyapı Bilgi Sisteminde; adres hat arama, servis hattı vb. mekânsal sorgulama ve mekânsal analizler yapılabilmektedir. Analizler sonucunda imalatı yapılan doğal gaz hatlarının ve doğal gaz kullanan binaların yıllara göre tematik haritası yapılmıştır. Doğal gaz hatlarının bina servis kutuları, hatların çapları, abone bilgilerine ait öznitelik verileri CBS veri tabanına aktarılmıştır. Doğal gaz hatlarının öznitelik verilerine göre ihtiyaca göre çeşitli veri setleri elde edilmiş ve excel ortamına aktarılmıştır. Doğal gaz servis kutuları içerisinde ayrı bir tehlike arz eden gömülü servis kutuları listesi elde edilmiş ve ekranda renklendirilerek tematik harita oluşturulmuştur. Hat hasarları konusunda simülasyonlar yapılmış olup hasar esnasında bölgenin doğal gazını kesmek için kapatılması gereken doğal gaz hat vanası tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Geographical Information Systems (GIS) enhance rate of studies that used base of geographical data. Geographical Information Systems increase number of outputs as to need in different scales with spatial query and analyses. Province of Çanakkale with 12 districts, 23 municipalities, 574 villages, 513.341 total population and 126.062 population of central district is forty first major city of Turkey. On the purpose of providing need of natural gas of Province of Çanakkale City Center, Biga and Çan districts and Kepez county that attached to Çanakkale City Center, infrastructure works have proceeded by AKSA Natural Gas from 2006 to today. Within this scope, processes of appliqueing routes of natural gas and connections of buildings are executed. Within framework of this theses study, data substructure which needed natural gas information system are established at pilot area where determined in boundaries of Provience of Çanakkale City Center district and are integrated to GIS environment. Spatial queries and spatial analyses like address line searching, service line etc. can be executed at Çanakkale Natural Gas Substructure Information System established. As a result of analyses, thematic maps of natural gas lines fabricated and buildings that using natural gas are practiced by years. Data of service box, diameter of pipe and parameters of subscriber is transferred to GIS database. Different data sets are obtained according to feature data of natural gas lines, need and transferred to excel environment. List of embedded service boxes that pose a danger in the range of natural gas service boxes is gained and thematic map is practiced by encolouring in screen. Simulations are performed in the topic of piping damage and natural gas piping valve that is used to halt natural gas offer of area during detriment is confirmed.