Enerji arz güvenliği üzerinde Rusya-batı gerilimi ve Türkiye
Russian-west tension on the security of energy supplies and Turkey
- Tez No: 539524
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Arz Güvenliği, Enerji Diplomasisi, Jeopolitik, Jeostratejik, Energy, Energy Supply Security, Energy Diplomacy, Geopolitics, Geostrategic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 411
Özet
Enerji konusu, son dönemde uluslararası sistemin merkezindeki en önemli tartışma alanlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Enerji kaynaklarının özellikle de fosil yakıtların dünya coğrafyasındaki asimetrik dağılımı ve enerji talebinin giderek artması enerjinin güvenli bir şekilde temini ile ilgili sorunları gündeme getirmektedir. Bu anlamda enerji güvenliği bir ulusal güvenlik meselesine dönüşmektedir. Son yıllarda yaşanan önemli uluslararası gelişmelere baktığımızda enerjinin baş aktör olduğunu görmek mümkündür. Enerji günümüzde diplomatik bir baskı aracı olarak kullanılmakta özellikle Rusya ve Batı arasında enerji konusu oldukça stratejik bir hal almaktadır. Rusya'nın arz kapasitesi Avrupa ülkelerinin giderek artan talebi durumu daha da karmaşık hale getirmektedir. Bu noktada Türkiye her iki taraf arasında bir köprü konumundadır. Enerji nakil hatlarının kesişim noktalarından biri olmasına rağmen Türkiye'nin bu alanda gerçek anlamda güce sahip olmadığı aşikârdır. Bu çalışmada günümüzde en önemli enerji kaynaklarından biri olan doğal gaz temelinde ve enerji arz güvenliği bağlamında, kavramlara ilişkin detaylı bilgiler sunulmuş, takiben mevcut küresel sistemdeki önemli aktörler olan Rusya, ABD ve AB üzerinden enerji arz güvenliği ilişkileri ile buradan yola çıkılarak Rusya ve Batı arasındaki enerji gerilimi incelenmiş, son olarak da Türkiye'nin mevcut uluslararası konjonktürdeki jeopolitik ve jeostratejik yeri ile enerji tedariki alanında gelecek stratejileri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important controversial area in the center of the international system we face currently is the energy. Asymmetric dispersion of the energy sources, particularly the fossil fuels, and the increasing energy demand, revives the problems related to the supply of the secure transportation of energy. In this sense, energy security turns to the matter of national security problem. It is possible to see that the energy is the main actor when we take a look at the significant international developments in the recent years. Nowadays, energy being used as a tool of the diplomatic repression and strategic aspect especially between Russia and West. Supply capacity of Russia and the growing requirements of the Europe make the situation more complicated. At this point, Turkey is in the bridge position between two sides. We as Turkey, it is obvious that have no power in this area although being one of the intersection point of the energy transportation lines. In the context of the supply security and the base of the natural gas which is one of the main energy resources, in this study, it is first offered the detailed information regarding to the concepts, later it is also searched the energy tension among the Russia, US and the EU who they are most important actors of the system and the energy supply security relationship of the Russia and the West following these matters, lastly the future strategies of Turkey concerning energy supply, addition to the geostrategic and geopolitics position of the country in the current international conjunction.