Doğal afetlere yönelik coğrafi bilgi sistem tabanlı bina yönetim modelinin geliştirilmesi
Development of geographical information system-based building management model for natural disasters
- Tez No: 539601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN CÜNEYT ERENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Afet Planı, Doğal Afet, 112 Acil Yardım, Risk Yönetimi, Geographical Information System, Disaster Plan, Natural Disaster, 112Emergency Assistance, Risk Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğal Afetlerin Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Dünya üzerinde KBRN, sel, deprem ve terör olayları vb. gibi birçok kitlesel afet olayı meydana gelmektedir. Meydana gelen bu olaylar fiziksel, psikolojik ve ekonomik ciddi kayıplara sebep olmaktadır. Kayıplara yönelik risk ve kriz yönetimi yapılmaktadır. Kurumlarda bu zararları en aza indirmek için risk ve kriz yönetimi aşamalarında bazı afet planları yapmaktadır. Bu planlarda kurumların lojistik bilgileri, afet anında görev alacak personel listeleri ve iletişim bilgileri, ekonomik durumları, depo bilgileri, kurumların afet anındaki görev yerleri gibi bilgiler yer almaktadır. Afet yönetim sisteminin etkin bir şekilde işlemesi için kurumların bu bilgileri sürekli güncel tutmaları gerekmektedir. Bu çalışmada, belirtilen verilerin güncel tutulması için kitlesel olaylarda aktif olarak kullanılabilecek coğrafi bilgi sistemlerinin olası afet olaylarında kullanılması hedeflenmektedir. Diğer bir ifadeyle kurumların kritik ve toplam sayı stoklarını içeren lojistik planlarının ve olası afet durumlarında bulunması gereken stok planlarının coğrafi bilgi sistem ortamına aktarılması, ortam üzerinden sürekli güncellenmesi ve bu sisteme aktif olarak ulaşılması planlanmaktadır.Çalışma sonucunda oluşturulan sistemin temel çıktıları şöyle sıralanabilir: Kurum olarak incelenen 112 acil yardım istasyonu lojistik bazında deprem ve sel gibi doğal afet anında kullanıma girecek depolarındaki ilaç vb. ürünlerin son tüketim tarihi, ürün sayısı, kullanılamayacak durumdaki ürün sayısı gibi bilgilerin coğrafi bilgi sistemi ortamında aktif olarak kontrol edilmesi, sürekli güncellenmesi ve diğer benzer kurumlarında bu bilgilere ulaşması sonucunda afet anı ve sonrasında uygun malzeme dağılımı ve desteği sağlanabilir. Ayrıca kurumlarda meydana gelen personel değişikliği sisteme aktif olarak işlenerek olay sırasında görevli personele kolay ulaşım imkanı sunulmaktadır. Bu planlanan sistem ile kitlesel olay öncesinde ,sırasında ve sonrasında aktif ve hızlı bir afet yönetiminin yapılması gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Many mass disaster events occur such as CBRN, flood, earthquake and terrorist etc. on the world. These incidents caused serious physical, psychological and economic losses. Risk and crisis management are conducted for losses. In order to minimize these damages in institutions, the Company makes some disaster plans during the risk and crisis management stages. In these plans, the logistic information of the institutions, personnel lists and contact details to be taken in the event of disaster, their economic status, warehouse information, information such as the positions of the institutions at the time of the disaster. In order for the disaster management system to function effectively, institutions need to keep this information up-to-date. In this study, it is aimed to use the geographic information systems that can be used actively in mass events to be used in the event of possible disaster events in order to keep the mentioned data up to date. In other words, it is planned to transfer the logistics plans containing the critical and total number stocks of the institutions and the stock plans to be present in the possible disaster situations to the geographical information system environment, to continuously update on the environment and to reach this system actively. The main outputs of the system which is formed as a result of the study can be listed as follows: 112 emergency help station, which is examined as an institution, will be used in natural disaster like logistics and flood on the basis of logistics. As a result of the information such as the expiry date of the products, the number of products, the number of products that cannot be used, the active control of the information in the geographic information system environment, the continuous updating and the access to this information in other similar institutions, appropriate material distribution and support can be provided at the time of the disaster. In addition, the personnel change occurring in the institutions is actively processed and the system provides easy access to the personnel during the event. With this planned system, an active and rapid disaster management is carried out before, during and after the mass incident.