Evde sağlık hizmetlerinde çalışan şoför ile hemşirelerin bel ağrısı, yaşam kalitesi ve fonksiyonel kısıtlılığının değerlendirilmesi
Evaluation of low back pain, quality of life and functional limitation of drivers and nurses working in medical home
- Tez No: 539678
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Engellilik, Hemşire, Şoför, Yaşam Kalitesi, low back pain, disability, nurse, driver, quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı, evde sağlık hizmetlerinde çalışan şoför ile hemşirelerin bel ağrısı, yaşam kalitesi ve fonksiyonel kısıtlılığını değerlendirmektir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi evde sağlık hizmetleri bünyesinde çalışan 50 şoför, 50 hemşire olmak üzere toplam 100 katılımcının alındığı bu çalışma Ocak 2018 – Nisan 2018 tarihleri arasında yürütüldü. İstirahatte ve aktivite sırasında ağrı şiddetini ölçmek için Visüel Anolog Skala (VAS), bel ağrısı engellilik düzeyini ölçmek için Oswestry Skalası, yaşam kalitesini ölçmek için Kısa Form Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) kullanıldı. Gözlemsel, tanımlayıcı ve analitik olan bu çalışmada gruplar arası karşılaştırma Bağımsız T Test ile analiz edildi. İstatistiksel anlamlılık değeri ise p0,05). Sonuç olarak evde sağlık hizmetlerinde çalışan şoför ve hemşirelerin aktiviteyle beraber bel ağrıları artmakta, bel ağrıları yaşam kalitelerini düşürmekte olduğu gözlenmiştir. Bunun yanı sıra bel ağrılarına bağlı engellilikleri günlük yaşamlarında herhangi bir problem oluşturmamıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Low Back Pain, Quality of Life and Functional Limitation of Drivers and Nurses Working in Medical Home The aim of this study is to evaluate the low back pain, quality of life, and functional limitation of the drivers and nurses working in medical home. This study was carried out with 100 participants, who are 50 drivers and 50 nurses working at home health services of Istanbul Metropolitan Municipality at between January 2018 and April 2018. In order to evaluate the severity of pain at rest and activity, the Visual Anologue Scale (VAS), for the measurement of low back pain disability the Oswestry Scale, and to measure the quality of life the Short Form Quality of Life Scale (SF-36) were used. Intergroup comparisons were analyzed with Independent t-Test in this observational, descriptive and analytical study. p 0.05). As a consequence, low back pain of the drivers and nurses working at medical home increases with the activity, it decreases the quality of life. In addition, disability related to low back pain didn't cause any problems in their daily lifes.