İdiyopatik parkinson hastalarında sanal gerçeklik tabanlı lokomat eğitiminin yürüme ve günlük yaşam kalitesine etkisi
Effects of virtual reality assissted lokomat training on gait and activities of daily living in patients with idiopatic parkinson's disease
- Tez No: 539732
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, robot destekli yürüme eğitimi, sanal gerçeklik, Parkinson's disease, robotic assisted gait training, virtual reality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, İdiyopatik Parkinson Hastalığı (PH) rehabilitasyonunda uygulanan robot destekli yürüme eğitimi'ne (RDYE) eklenen sanal gerçeklik (SG) uygulamalarının, hastaların yürüme dengesi ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif vaka kontrollü çalışmada 1 Aralık 2017 tarihi ile 31 Ağustos 2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde robotik yürüyüş odasında Lokomat, Hocoma Inc. yürüyüş ortezi ile yürüme eğitimi almış, Standardize Mini Mental Test (SMMT) skoru ≥ 24 ve Modifiye Hoehn Yahr skorlaması (H&Y) 0-3 olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Sadece RDYE alan 10 hasta ile RDYE ve SG uygulamaları kombine verilen 10 hastanın 2-Dakika Yürüme Testi (2-DYT), Süreli Kalk ve Yürü Testi (SKYT), Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği (BPHDÖ) Bölüm-III ve Parkinson Hastalığı ölçeği – 39 (PHÖ-39) verileri tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldı. Bulgular: SG grubunda tedavi sonrası 2-DYT, SKYT, BPHDÖ Bölüm-III ve PHÖ-39 skorlarında tedavi öncesine ve RDYE grubuna göre anlamlı iyileşme gözlenmiştir. Sonuç: PH rehabilitasyonunda RDYE ile SG uygulamaları kombine edildiğinde hastaların egzersizlere aktif katılımının daha iyi olacağını, hastalarda motor iyileşmeye, yürüme mesafesinde artışa, dengelerinde artışa, günlük yaşam aktivitelerinde iyileşmeye ve yaşam kalitesinde artışa katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of robotic assisted gait training (RAGT) with virtual reality (VR) applications on walking balance and daily living activities of people with Idiopathic Parkinson's disease (PD). Materials and Methods: In this retrospective case-controlled study, we included the patients with PD (having Mini-Mental State Examination (MMSE) score ≥ 24, Modified Hoehn Yahr score (H & Y) 0-3 and trained with Lokomat, Hocoma Inc.) in Istanbul Physical Medicine and Rehabilitation Education and Research Hospital of the Health Sciences University between December 1, 2017 and August 31, 2018. We compared the scores of 2-Minute Walk Test (2MWT), Timed Up and Go test (TUG), Parkinson's Disease Questionnaire-39 (PDQ-39) and Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS) part-III in patients who takes RAGT plus VR aplications (n:10) with those who only takes RAGT (n:10) at baseline and after training. Results: In the RAGT plus VR group, significant improvements were observed in scores of 2MWT, TUG, UPDRS and PDQ-39 scores compared to baseline and only RAGT group. Conclusion: Combining RAGT with VR applications will improve the active participation of patients in exercises and increase motor recovery, walking distance, balance, quality of life and improve activities of daily living in patients with PD.