Parkinsonlu hastalarda sanal gerçeklik ile yürüme tedavisinin konvansiyonel tedaviyle karşılaştırılarak yürüme ve denge üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of effects of virtual reality therapy on walking and balance in patients with parkinson compared with conventional treatment
- Tez No: 691802
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ARMAĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Parkinson, Sanal gerçeklik, Denge, Yürüme, BTS Nirvana, Parkinson, Virtual reality, Balance, Gait, BTS Nirvana
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızın amacı, sanal gerçeklik tedavisinin konvansiyonel egzersizle birlikte verildiğinde sadece konvansiyonel egzersiz uygulamasına oranla Parkinson hastalarında yürüme, denge ve yaşam kalitesi üzerine daha etkili olup olmadığını araştırmaktı. Randomize kontrollü ve prospektif olarak planlanan bu çalışmaya 20 'İdiyopatik Parkinson Hastalığı' tanılı hasta dahil edildi. Hastalar iki gruba randomize edildi. Konvansiyonel tedavi grubuna sadece 60 dakika konvansiyonel denge ve yürüme egzersizi verilirken sanal gerçeklik grubuna 60 dakika konvansiyonel egzersize ek olarak 30 dakika sanal gerçeklik ile (BTS Nirvana sistemi ile) egzersiz tedavisi verildi. Her hastaya yürüme ve dengeyi geliştirmek için pandayı takip et, yaprak temizleme, ay yürüyüşü, gitar telleri üzerinde yürüme, köstebek yakalama uygulamaları olarak toplam 5 oyun seçildi. Hastalara tedavi, 4 hafta haftada 5 gün toplam 20 seans şeklinde verildi. Tüm değerlendirmeler ve egzersiz programları hastalar ilaçlarını aldıktan 1 saat sonra 'on' döneminde yapıldı. Çalışmaya katılan tüm hastaların değerlendirme ölçümleri başlangıçta ve 20 seans sonunda uygulandı. Hastaların sonuç ölçümleri Berg Denge Ölçeği, Parkinson Hastalığı Anketi-39, yürüme parametreleri (çift/tek adım uzunluğu, yürüme kadansı, yürüme hızı) ve düşme riski analizi ile değerlendirildi. Hem sanal gerçeklik hem de konvansiyonel tedavi grubunda tedavi sonrası ölçümlerde yürüme parametreleri, denge ölçümleri ve yaşam kalitesi üzerinde tedavi öncesine göre anlamlı iyileşme görülmüştür (p0,05). Sonuçta, çalışmamızın yürüme, denge ve yaşam kalitesi sonuçları değerlendirildiğinde, Parkinson hastalığı rehabilitasyonunda konvansiyonel tedavi ile birlikte uygulanan sanal gerçeklik tedavisinin tek başına konvansiyonel tedaviye üstünlüğü gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to investigate whether virtual reality therapy, when combined with conventional exercises, is more effective on walking, balance and quality of life in patients with Parkinson's disease than conventional exercise alone. 20 patients diagnosed with 'Idiopathic Parkinson Disease' were included in this randomized, controlled and prospectively planned study. Patients were randomized into two groups. The control group received only 60 minutes of conventional balance and walking exercise, while the study group received 60 minutes of conventional exercise and 30 minutes of virtual reality (with BTS Nirvana system). A total of 5 games were selected for each patient as 'follow panda, leaf clearing, moon walk, walking on guitar strings, and mole catching' practices to improve walking and balance. The treatment was given to the patients as a total of 20 sessions, 5 days a week for 4 weeks. All evaluations and exercise programs were carried out in the 'on' period, 1 hour after the patients took their medication. Outcome measurements of all patients included in the study were applied at the beginning of treatment and at the end of sessions. The outcome measures of the patients were evaluated with Berg Balance Scale, Parkinson's Disease Questionnaire-39, walking parameters (double / single step length, walking cadence, walking speed) and fall risk analysis. In the virtual reality and conventional treatmet group, a significant improvement was observed in the measurements after the treatment in the gait parameters, balance measurements and quality of life compared to before treatment (p0,05). In conclusion, when the results of walking, balance and quality of life of our study were evaluated, it was not shown that virtual reality treatment combined with conventional treatment was superior to conventional treatment alone in Parkinson's disease rehabilitation.