Maksillofasiyal travmalı hastalarda alt göz kapağı yaklaşım tekniklerinin birbirlerine üstünlüklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the advantages of lower eyelid approach techniques in patients with maxillofacial trauma
  1. Tez No: 539754
  2. Yazar: AYKUT GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH KAĞAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: alt gözkapağı, yüz, maksillofasiyal, trankonjunktival, subsilier, subtarsal, zigoma, orbita, kırık, lower eyelid, blepharoplasty, face, maxillofacial, subciliar, subtarsal, transconjunctival, orbita, zygoma, fracture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Orbita ve zigoma kırıklarında, alt göz kapağı yaklaşım şekillerinin birbirlerine üstünlüklerini, kozmetik açıdan farklılıklarını ve alt göz kapağı yaklaşımında bulunduğumuz hastaların epidemiyolojik verilerini değerlendirmeyi planladık. Materyal ve Metod: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Kliniği' ne 2012-2018 yılları arasında maksillofasiyal travma nedeniyle başvuran ve subsilier, subtarsal, transkonjunktival kesiden herhangi birisi yapılan 75 hastanın epidemiyolojik verileri istatistiksel olarak, travma şekli, yön, yaş ve cinsiyet açısından değerlendirildi. 75 hastadan, fotoğrafı bulunan 30 hasta (3 farklı kesi tipinde eşit sayıda) ameliyat sonrası fotoğrafları üzerinden 10 tıp öğrencisi ve 5 plastik cerrahi uzmanı tarafından değerlendirildi. 3 kesi tipinin, cerahi uygulanan tarafla cerrahi uygulanmayan taraf arasında asimetrisine bakıldı, subsilier ve subtarsal kesilerin yara izlerine“0-3”arasında punlandırma yapılarak değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalamamız 32,12 olarak bulundu. Travmaya maruziyet %89 oranıyla erkeklerde daha fazla oranda bulundu. En sık travma sebebi %36 oranıyla darp olarak gözlemlendi. Travma şekline göre yaş ortalamasıyla genel yaş ortalaması arasında anlamlı fark bulunmadığı gözlendi. Kesi tiplerinin değerlendirilmesinde, alt göz kapağı asimetrisi bakımından aralarında anlamlı fark bulunmadığı, kesi izi değerlendirilmesinde subsilier ve subtarsal kesinin arasında anlamlı fark bulunmadığı yalnız orantısal olarak subtarsal yaklaşımda daha az oranda belirgin iz olduğu gözlemlendi. Yara izi puan ortalaması subtarsal kesi için 0,073 subsilier kesi için 0,104 olarak bulundu. Sonuç: Epidemiyolojik verilerimiz literatürle uyumlu olarak gözlemlendi. 3 farklı alt göz kapağı yaklaşım şeklinin literatürdeki avantaj ve dezavantaj belirsizliği, çalışmamızdaki alt göz kapağı değerlendirme sonuçlarıyla uyumlu bulundu. Literatürün aksine, subtarsal yaklaşımda orantısal olarak yara izinin daha kabul edilebilir olduğu, istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla birlikte, gözlemlendi. Transkonjunktival keside cilt üzeri kesi olmaması diğer kesilere göre avantajlı olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to evaluate the superiority of the lower eyelid approach techniques using in the orbit and zygoma fractures, their cosmetic results and the epidemiological data of the patients in the lower eyelid approach. Material and Methods: The epidemiological data of 75 patients who were referred to the Kocaeli University Medical Faculty, Plastic Surgery Clinic between the years 2012-2018 with maxillofacial trauma and who underwent subciliar, subtarsal and transconjunctival incisions were evaluated, statistically, trauma type, direction, age and gender. 30 of 75 patients who were taken photo in postoperative control period (equal number of 3 different incision types) were evaluated by 10 medical students and 5 plastic surgery specialists. Asymmetry of 3 types of incision was examined between the surgical side and the non-surgical side of the surgeon. Results: Our mean age was found to be 32,12. Maxillofacial trauma was found to be higher in men with a rate of 89%. The most common cause of trauma was observed as assault with a rate of 36%. There was no significant difference between the mean age and the mean age of the trauma types. In the evaluation of 3 incision types, there was no significant difference for the lower eyelid asymmetry and there was no significant scar difference between the subsciliar and subtarsal incision in the evaluation of the incision scar appearance. The mean score of the scar was found to be 0,104 for the subciliar 0.073 for the subtarsal. Conclusion: Our epidemiological data were consistent with the literature. The advantage and disadvantage uncertainty of 3 different lower eyelid approaches in the literature was consistent with the results of lower eyelid evaluation in our study. Contrary to the literature, it was observed that, in the subtarsal approach, the proportion of wound injury was more acceptable, although there was no statistically significant difference. Lack of cuts on the skin in the transconjunctival approach may be considered to be advantageous compared to other incisions.