Cucurbita pepo L. (kabak) bitkisi embriyo kültürlerinde kromozom sayısı ve mitoz aktivitesinin incelenmesi
Research of chromosome number and mitotic activities of embriyonic cultures of Cucurbita pepo L.
  1. Tez No: 183527
  2. Yazar: SEVGİN ÇAPAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYATİ ARDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Cucurbita pepo L, kabak, doku kültürü, embriyo kültürü, mitotikindeks, Cucurbita pepo L, squash, tissue culture, embryo culture, mitotic index
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
iiiÖZETBu çalışmada Cucurbita pepo L. (kabak) bitkisi kullanılarak embriyo kültürüyöntemi ile bitki üretimi sağlanmıştır. Bu yöntem ile bitki üretimi sırasında meydanagelen mitoz bölünme ve kromozomal değişimler incelenmiştir. Bu amaçla TrakyaTarımsal Araştırma Enstitüsü'nden alınan C. pepo bitkisinin tohumlarından, TrakyaÜniversitesi Biyoloji Bölümü Sistematik Araştırma Laboratuvarı ve Doku KültürüLaboratuvarında yetiştirilen örnekleri kullanılmıştır. Çalışma, kontrol ve deney grubuolacak planlanmıştır. Kontrol grubu bitkileri laboratuvar ortamındaşekildeçimlendirilerek elde edilmiştir. Deney grubu bitkileri ise embriyo kültürü yöntemleri ileelde edilmiştir. Her iki gruba ait materyallerden hazırlanan mitoz preparatlarındamitotik indeks ve kromozom incelemeleri yapılmıştır. Kontrol ve deney grububitkilerinde kromozom sayı ve yapıları bakımından farklılıklar görülmemiştir. Mitotikindeksin ise deney grubunda daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTIn this study, plant production is achieved by using embryo culture technique inCucurbita pepo L. (squash). We examined the chromosome variation and mitosis thatoccurred during the plant production process. In this respect, C. pepo seeds which wereobtained from Trakya University Research Institute than we used these seeds at BiologyDepartment of Trakya University Research Laboratory and Tissue Culture Laboratoryfor the present study. This study was planned into two different groups which werecontrol group and experimental group. Control group plants were obtained by sproutingin the laboratory conditions. Experimental group plants were obtained by embryoculture techniques. Mitotic index and chromosome examinations were carried out onpreparates which were prepared for each two groups. The control and experimentalgroup plants did not show any differentiation regarding chromosome number andstructure. However mitotic index was found higher than that in experimental group.