A Survey on the construction equipment supply and importation of the Turkish overseas contractors upon completion of their contract
  1. Tez No: 5398
  2. Yazar: RAMAZAN ÇUHADAR
  3. Danışmanlar: MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, iş makinaları, ithalat vi
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNÜN İS MAKiNASI VE EKİPMANLARININ TEMİNİ İLE, BUNLARIN İS BİTİMİNDE TÜRKİYE'YE GETİRİLMELERİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÇUHADAR, Ramazan Yüksek lisans Tezi, ins- Müh. Bölümü Tez Yöneticisi s öğr. gör. Talat BiRGöNüL ŞUBAT 1989, 142 Sayfa Türk müteahhitlik sektörü, Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden biridir. ülkemizde 1923' lü yıllardan sonra girişilen yoğun bayındırlık faaliyeti ve ekonomik kalkınma politikası ile birlikte gelişmeye başlamıştır. 1970 lerde ülke ekonomisinin uluslararası pazara açılmasında hızlandırıcı etken olmuştur. 1978 de yoğun bir şekilde dışa acılan bu sektör, 1981 de maksimum seviyeye ulaşmıştır. Bugüne kadar taahhüt edilen is miktarı 18 milyar doların üzerindedir. Uluslararası pazarda yabancı firmalarla rekabet edebilmek için aynı teknolojiye sahip olmak gerekir. Türk müteahhitleri de gelişmiş ekipmanları ve tecrübeleri ile her türlü projenin yapım ve montaj islerini taahhüt edebilecek güçtedir. Bu gelişmelerebağlı olarak, yutrdışmda müteahhitlik hizmeti veren Türk ?firmaları, yurt içinden veya dışından temin ettikleri makinalarla yüzmil yon 1 arca dolar değerinde makina parkına sahip olmuşlardır. 1983 den sonra, yurtdışı taahhüt piyasasındaki daralma, dışardaki işini tamamlayan -firmaların, sahip oldukları makina parklarını yurda getirme gereğini ortaya çıkarmıştır. Yurtdışı müteahhitlerinin elinde bulunan, ekonomik ve teknolojik ömrünü doldurmamış makina ve ekipmanın yurda getirilmesi, ülkemizin uzun dönemde döviz giderlerini azaltıcı yönde etki 1 iyecektir. Bu çalışmanın amacı ş Dış müteahhitlik sektöründe iş makinası ve ekipmanlarının temini ile, bunların iş bitiminde Türkiye'ye getirilmelerinde karşılaşılan sorunların incelenmesidir. Bu amaçla ilgili firmalar için bir anket araştırması hazırlanmıştır. Anketler Ankara ve istanbuldaki ilgili -firmalara sunulmuş ve diğer şehirlerdeki -firmalara posta ile yollanmıştır. Ayrıca, ilgili devlet kuruluşları ve bazı özel.firma yetkilileriyle kişisel görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışmanın ışığında bazı sonuçlara varılmış ve araştırılan konular için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SURVEY ON THE CONSTRUCTION EQUIPMENT SUPPLY AND IMPORTATION OF THE TURKISH OVERSEAS CONTRACTORS UPON COMPLETION OF THEIR i CONTRACT ÇUHADAR. Ramazan M. S in Civil Engineering Dept. Supervisors Inst. Talat BİR60NÜL February 1989, 142 Pages The Turkish contracting sector is one o-f the most important sector in Turkish Economy. This sector started to develop with the prosperity activities and politics o-f progress a-fter 1923 in Turkey. Also., it was an accelerator e-f-fective to the expansion o-f the country's economic activities into international markets since 1970' s. The Turkish contracting sector started to be opened to overseas markets in 1978 and this attack reached its peak level in 1981. Until now total amount o-f contract value undertaken in this sector is above $ 18 billion. In the international market, the same technology must be possessed by the Turkish Contractors in order to compete with the -foreign companies. Today, the Turkish Contractors can manage to succeed all kind o-f projects' erection and construction with their developed equipment and experience. In connection to this developments, the Turkish -firms that gives contracting activities anabroad, possessed machine parks (worthing * 100 millions with the machine & equipment) that they assured from Turkey or other countries. After 1983, certain bottlenecks became to appear in the international contracting market. As a result of this fact» the companies that completed their work in overseas activity and didn't take any new projects, decided to bring their machine parks to Turkey. This decision was also suitable for the contractors and useful for the Turkish economy. The importation of the construction equipment that didn't complete their economic and technological life will effect the foreign exchange expenditure in a decreasing manner for a long period in Turkey. The aim of this study is to investigate the construction equipment supply and importation problems of the Turkish overseas contractors upon completion of their contracts. For this purpose, a questionnaire was prepared and addressed to all relevant firms. The questionnaires were presented to the relevant firms in Ankara and Istanbul, and they were mailed to the other firms that are in the other cities. Besides mailing,face to face contacts with State Departments and contractors associations were also carried out. Conclusion are drawn and recommendation are made for investigated subjects under the light of this study. Key words! Overseas contracting activity, construction equipment, importation. IV