Optimization of wastewater collection systems by dynamic programming technique
  1. Tez No: 5397
  2. Yazar: NERİME ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kanalizasyon şebekesi, Aşama -aşama en iy ileme, Dinamik programlama, îlk maliyet, Birleşim bacası. -vı, Wastewater collection network, Stage-by-stage optimization, Dynamic programming, Capital cost, Junction manhole. -iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZ E T kanalizasyon s İstemler înîn dînamîk programlama tekniği île enîyilenmesi ÖZ TÜRK, Nerime Yüksek Lisans Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Mustafa Oğuz Şubat 1989,144 öayfa Bu çalışmada, eniyileme teknikleri ve kanalizasyon sistemlerinin eniy ilenmesi üzerine literatür incelenmiş, daha sonra cazibeli bir kanalizasyon sistemindeki bütün borularda eniyi derinlik-çap gruplarının seçimi için, di namik programlama tekniğine dayalı bir yöntem sunulmuş ve bu yönteme dayanan bir bilgisayar programı geliştirilerek, akış diyagramı verilmiştir. Sunulan yöntem ardışık karar verme işlemine dayanır. Algoritma, iki alt-işlemden oluşur. Birinci alt-işlem, bir birleşim bacasına gelen hatların mümkün olan çözüm seçe neklerini oluştururken; ikinci alt-işlemse, bu seçenekleri, birleşim bacasında karşılaşılan uyuşma problemini de çöze rek, birleşim bacasından çıkacak hattın baştaki taban kotunu bulmak için kullanır. Bu işlemler son bacaya ulaşılana ka dar tekrarlanır ve çıkış bacasındaki en düşük toplam maliyet -v-seçeneği ile eniyi- çözüme ulaşılır. Yöntem mümkün. olan eniyi çözümü verir. Geliştirilen bilgisayar pragramı, Türkiye'de halen uygulanmakta olan yöntem kullanılarak çözülmüş gerçek bir şebekeye uygulanmış ve çözümlerin karşılaştırılması veril miştir. Son olarak, yöntem üzerine tartışma ve gelecekteki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF WASTEWATER COLLECTION SYSTEMS BY DYNAMIC PROGRAMMING TECHNIQUE ÖZTÜRK, Nerime M.S. in Environmental Eng. Supervisor: Asst. Prof.Dr. Mustafa Oğuz February 1989, 144 pages In this study, optimization techniques and literature on optimization of wastewater collection systems are reviewed. Further a method is presented for the selection of optimal depth-diameter combination for all links of a gravity wastewater collection system by using dynamic programming technique. A computer program is developed based on this method. The flow chart for the program is included within the thesis. The method presented is based on a sequential decision process. The algorithm incorporates two subprocesses. When the first subprocess generates all feasible designs of inflowing lines at a junction manhole, the second subprocess uses these feasible designs to provide the upstream invert level of the outflow line,, simultaneously solving the matching problem encountered at each junction manhole. -Ill-These processes are repeated until the sink is reached and optimal solution is obtained from the least cumulative cost alternative at the sink. The method gives the global optimal solution. The computer program developed is applied to a real network solved by using conventional Turkish practice, and comparison of the solutions is given. Finally, a discussion on the method and recommendations for future studies are presented.