Yapım maliyetlerinin hesaplanmasında yapı bilgi modelleme (ybm) sisteminin örnek uygulama üzerinden irdelenmesi
Examination of building information modeling system through example application in calculation of construction costs
  1. Tez No: 539811
  2. Yazar: KAAN ZONTUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ÖZLEM PARLAK BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı Maliyeti, Revit, Yapı Bilgi Modelleme (YBM), Metraj, Building Cost, Revit, Building Information Modeling, length in metres
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Yaşamın gereği olarak ortaya çıkan mekânların inşası için gereken mali bedeller, yapı maliyetini oluşturmaktadır. Yapı maliyeti projenin ana karar verici unsurlarından olmakla beraber proje verileri doğrultusunda hesaplanmaktadır. Hesaplamalarda oluşabilecek eksiklik ve yanlışlıklar, projenin yapılabilirliğini ve kalitesini etkilemektedir. Teknoloji ile birlikte insan hayatında sıklıkla yer alan bilgisayar sistemlerinin yapı sektörüne de girmiş olması ile Bilgisayar Destekli Tasarım sistemleri ve bu sistemlerin bir sonraki aşaması olarak Yapı Bilgi Modelleme sistemleri oluşturulmuştur. Yapı Bilgi Modelleme sistemleri inşaat sektörüne yenilikçi bir bakış açısı getirerek bina tasarım ve üretim sürecinde etkili olmaya başlamıştır. Yapı Bilgi Modelleme sistemleri binanın tasarım aşamasından yıkım aşamasına kadar olan süreçte yapının tek model üzerinden tüm verileri kullanıcıya sunmayı hedeflemiştir. Bu tezde uygulama için örnek proje olarak seçilen Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ek Binası, Yapı Bilgi Modelleme programı ile modellenerek maliyet ve metraj bilgileri bu sistem ile elde edilmiştir. Sonuç verilerinin mevcut sistemle karşılaştırılması ile Yapı Bilgi Modelleme sistemlerinin maliyet hesaplamadaki fayda/zarar durumu ve yapı sektörüne katkıları ele alınmıştır. Bu sistemlerin, yapı sektöründe, maliyet ve metraj işlerinde, sistemin artılarını ortaya koyarak pratiğe yönelik kullanımına yol göstermesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The financial costs required for the construction of the spaces that arise as a necessity of life constitute the cost of the building. Although the cost of the building is one of the main decision-making elements of the project, it is calculated in line with the project data. The deficiencies and errors that may occur in the calculations affect the feasibility and quality of the project. Together with the introduction of computer systems, which frequently take place in human life due to advancing technology, to the construction sector, Computer Aided Design systems and as the next stage of these systems, Building Information Modeling systems were created. Building Information Modeling systems started to be effective in building design and production process by bringing an innovative perspective to construction sector. Building Information Modeling systems aim to present all data of the building from the design stage to the demolition stage to the user through a single model. In this thesis, Erciyes University Law Faculty Additional Building, which was selected as an example Project for application, was modelled by Building Information Modeling program and accordingly information such as cost and length in metres were obtained by these system. With the comparison of the result data with the current system, the benefit / loss status of the Building Information Modeling systems in the cost calculation and their contribution to the construction sector were handled. It is expected that these systems will present their advantages in construction sector, in works related with cost and length in meters and lead the way to their practical use.