Küresel inovasyon endeksi başarıları ile üniversite başarıları arasındaki ilişki
Relationship between achievements of global innovation index and university achievement
  1. Tez No: 539814
  2. Yazar: SEVİM GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACİRE OYA YÜREGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel İnovasyon Endeksi, HEEACT, ARWU, Üniversite Başarısı, İnovasyon Ortamı, Global Innovation Index, HEEACT, ARWU, University success, Innovation environment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada ülkelerin Küresel İnovasyon Endeksi başarıları ile sahip oldukları ünivresitelerin uluslararası başarıları arasındaki ilişkinin tespit edilmesine yönelik analizler yapılmıştır. Üniversite başarıları için dünya üniversitelerinin başarılarını ölçen HEEACT ve ARWU sıralamalarının verileri kullanılmıştır. Çalışmada önce ülkelerin Küresel İnovasyon Endeksi verileri ile ayrı ayrı HEEACT ve ARWU sıralamalarının verileri kullanılarak Ki-Kare testleri uygulanmış ve yapılan testlerin sonucunda anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu ilişkinin yönü ve şiddeti için Korelasyon testleri yapılmış ve ülkelerin inovasyon ortamları ile üniversitelerinin başarıları arasında güçlü doğrusal bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak verilerin, ülkelerin bulundukları kıtalar ve ekonomik-siyasal gruplar da eklenerek K-Means Kümeleme Analizi yöntemi ile kümelemeleri yapılmış; Küresel İnovasyon Endeksi, HEEACT ve ARWU başarılarının bulundukları kıta ve ekonomik-siyasal gruplara göre değişkenlik gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, analyses were conducted to determine the relationship between the countries' achievements on the Global Innovation Index and universities' international achievements. The data from HEEACT and ARWU rankings, which evaluate the world universities, were used for university successes. In the study, the Chi-Square tests were applied by using the data from the Global Innovation Index, HEEACT and ARWU rankings of the countries. The results of the tests revealed a significant relationship. Correlation tests were carried to discover the direction and the severity of this relationship. It has been concluded that there is a strong linear relationship between the innovation environments of the countries and the success of their universities. Finally, the data are clustered by the K-Means Clustering Analysis method with the addition of continents and economic-political groups. Global Innovation Index, HEEACT and ARWU achievements have been observed to vary according to the continents and economic-political groups.