Sulu çözeltiden Dowex 2x8 reçinesi ile Remazol Black B boyar maddesinin giderimi
Removal of Remazol Black B from the aqueous solution onto Dowex 2x8 resin
  1. Tez No: 539905
  2. Yazar: MELİKE YILMAZGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Remazol Black B, İyon değişimi, Boyarmadde, Dowex 2x8, Remazol Black B, Ion exchange, Dyestuff, Dowex 2x8
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimyasal Teknolojiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada Remazol Black B boyarmaddesinin Dowex 2x8 anyon değiştirici reçine ile giderimi incelenmiştir. Deneysel çalışmalar kesikli sistemde ve sürekli beslemeli dolgulu kolonda gerçekleştirilmiştir. Çalışmaların kesikli kısmında iyon değiştirici miktarı, başlangıç derişimi, pH, temas süresi, sıcaklık, farklı iyon etkisi gibi parametrelerin boyarmadde giderimi üzerine etkileri incelenmiştir. İyon değiştirici miktarı ve sıcaklığın artması boyarmadde giderimini artırırken başlangıç derişiminin artması boyarmadde giderimini azaltmıştır. Sıcaklığın Remazol Black B boyarmaddesinin giderimine etkisinin incelendiği deney verileri ile serbest enerji, entalpi ve entropi değişimi gibi sürecin termodinamik parametreleri hesaplanmıştır. Maksimum sorpsiyon pH 2' de elde edilmiştir. İzoterm modellerinin araştırılmasında Langmuir ve Freundlich modelleri denenmiştir. Yapılan denemeler sonucunda verilerin Freundlich izoterm modeline uyduğu belirlenmiştir. İyon değişiminin dinamikleri, Dowex 2x8 iyon değiştirici reçinesi ile elde edilen verilere uygulanmıştır ve işlergenin sözde ikinci derece kinetik modele uyduğu belirlenmiştir. Remazol Black B giderimi için Dowex 2x8 anyon değiştirici reçine kullanılarak sürekli beslemeli kolonda iyon değişimi deneyleri yapılmıştır. Sorpsiyon deney verileri sonucunda salıverme eğrisi elde edilmiştir. Ayrıca verilerin Yoon-Nelson Modeli ve Thomas Modeline uygunluğu incelenmiştir. Verilerin Yoon-Nelson Modeline daha uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, Remazol Black B removal was examined using Dowex 2x8 anion exchange resin. Experimental studies were performed with batch and continuous feed filled column. Effects of parameters such as anion exchange amount, initial concentration, pH, contact time, temperature, different ion on removal of dyestuff were examined. Increase in anion exchange amount and temperature caused increase of removal efficiency of dyestuff; increase in initial concentration caused decrease of removal efficiency of dyestuff. Termodynamics parameters of the process such as free energy, enthalpy, entropy changes were calculated with the experimental datas coming from removal of Remazol Black B. The maximum sorption was obtained at pH 2. At investigating isotherm models, Langmuir and Freundlich models (R2=0,9924) were tried. As a result of the tries made, it's determined that data suited to Freundlich isotherm model. Dynamics of the anion exchange were applied to the results coming from Dowex 2x8 anion exhange resin. In the kinetic studies it was observed that mechanism conforms to pseudo second order kinetic model. Ion exchange examination was conducted for removal of Remazol Black B using anion exchange resin in continuous feed column. Breakthrough curve was obtained as a result of sorption examination. In addition, Yoon-Nelson model and Thomas model were observed with column examination datas.