Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ortaya çıkabilecek olası sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solution recommendations for the government of the Republic of Turkey
- Tez No: 539966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KIRIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Başkanlık Sistemi, Sorunlar, Çözüm Önerileri, Siyasi Kültür, Presidential Government System, Presidential System, Problems, Solutions, Political Culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin siyasi kültürü ve uygulamaları bağlamında Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi anlatılarak ortaya çıkabilecek sorunların incelenmesi ve bu sorunların çözümüne dair önerilerde bulunulması amaçlanmaktadır. Hızlı karar almanın yürütmenin güçlü olmasından geçtiği düşüncesiyle birçok ülke ABD'de başkanlık sisteminin uygulanmasıyla birlikte başkanlık sistemine geçmiştir. Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçerek güçlü yürütme ile birlikte istikrarsız hükümetler oluşmasını engellemek istemektedir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi anlatılırken dünya üzerinde uygulanan parlamenter sistem, başkanlık ve yarı-başkanlık sistemleri incelenerek bu sistemlerde ortaya çıkan sorunlar ışığında Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki sorun çıkarabilecek alanlara dair önerilerde bulunulmuştur. Çalışmada, ülkelerin istikrarlı yönetimler ortaya çıkarabilmeleri için siyasi kültürlerine uygun hükümet sistemi yapmaları gerektiği anlatılmıştır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi Türkiye için iyi bir sistemdir. Ancak sistemin düzenlenmesi ve uygulamasında ortaya çıkabilecek sorunlar giderilirse sistemin faydalı yönlerinden daha fazla istifade edilebilir. Bu çalışmada, hükümet sistemlerinin sorunsuz işleyebilmesi ve sorunlar karşısında çözüm üretebilmesi için şartlara göre revize edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkey's political culture and practices in the context of the presidential system of government examination of the problems that may arise explaining the aims and making recommendations regarding the solution of these problems. Many countries have moved to the presidential system with the implementation of the presidential system in the United States, with the idea that rapid decision-making is driven by a strong executive. unstable governments with strong executive government through the Presidential system in Turkey wants to prevent. When the presidential government system was explained, the parliamentary system, presidential and semi-presidential systems applied on the world were examined and in the light of the problems that emerged in these systems, suggestions were made about areas that might cause problems in the Presidential government system. In this study, it was explained that countries should make a government system suitable for their political culture in order to create stable administrations. Presidential system of government is a good system for Turkey. However, if the problems that may arise in the regulation and implementation of the system are resolved, the beneficial aspects of the system can be utilized more. In this study, it has been concluded that government systems need to be revised according to the conditions in order to be able to work smoothly and produce solutions against problems.