Türkiye'de kentsel yoksullukla mücadelede belediyelerin rolü: Kütahya Belediyesi örneği
Role of municipalities in fight against urban poverty in Turkey: Kütahya Municipality example
  1. Tez No: 539968
  2. Yazar: İBRAHİM AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZULLAH ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, Yoksulluk, Kentsel Yoksulluk, Kütahya Belediyesi, Municipality, Poverty, Urban Poverty, Kutahya Municipality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yoksulluk olgusu dünya üzerinde geçmişten günümüze kadar varlığını sürdürmekte ve ülkeler için mücadele edilmesi gereken bir sorun olarak görülmektedir. Mücadele aşamasında ülkelerin farklı gelenek ve göreneklerinden, hukuksal yapılarından ve yönetim yapılarından dolayı mücadelenin şekli de farklılık arz etmektedir. Bununla beraber yoksulluğun kırsal veya kentsel alanlarda meydana gelmesi de mücadele şeklini etkilemektedir. Ayrıca ülkelerin hukuksal ve sosyal devlet olma anlayışları dikkate alındığında, yoksullukla mücadele edilmesini gerekli hale getirmektedir. Türkiye de yoksullukla mücadeledeki rolünü merkezi yönetim ve yerel yönetim birimleri aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Kentler kapsamında meydana gelen kentsel yoksulluk Türkiye'deki yönetim biçimi göz önüne alındığında yerel yönetim birimlerinin ilgilenmesi gereken bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yerel yönetim birimlerinden olan belediyelerin kentsel yoksullukla mücadele etmesini gerekli kılmakta ve aynı zamanda kentsel yoksullukla mücadele yerel yönetim ilkelerinden olan subsidiarite ilkesiyle de bağdaşmaktadır. Çünkü merkezi idarenin yerel bölgelerdeki ihtiyaç gereksinimleri iyi bir şekilde tespit edip gidermesi daha zor görünmektedir. Kentsel yoksulluk olgusu anlamı itibariyle yalnızca maddi açıdan yoksun olsun olma durumunu ifade etmemekte olup çeşitli hallerde ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden kentsel yoksullukla mücadele sosyal, kültürel ve ekonomi benzeri değişik mecralarda yürütülebilmektedir. Kentsel yoksullukla mücadele kapsamında yer alan önemli başlıklar dâhilinde Kütahya Belediyesi'nin gerçekleştirdiği faaliyetlerin kentsel yoksullukla mücadeledeki rolü ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The existence of the phenomenon of poverty the world over from the past to the present and attending countries are seen as a problem that needs to be fought for. From different traditions and customs of the countries at the stage of the struggle, because of their legal structures and management structure of differences of the struggle. However, the occurrence of rural or urban areas poverty also affects the shape of the fight. In addition, countries ' legal and social conceptions of statehood to be necessary in the struggle against poverty, considering. Turkey's role in the fight against poverty in the Central Government and the local government units through. Cities in Turkey urban poverty occur within the scope of management given the format of the local government units to take care of patients. The local government units to urban poverty reduction required by municipalities and at the same time, urban poverty reduction and local management policies of the subsidiarity policy does. Because of the Central Administration with a view to the requirements of local need and seems to be more difficult to correct. As of the meaning of the phenomenon of urban poverty can only be deprived of the status of being financially do not originate in a variety of expressions. So urban poverty alleviation in different social, cultural and economic-like channels, barem. Urban poverty alleviation within the scope of the important topics within the Kutahya municipality's involvement in urban poverty reduction activities carried out.