Arteria renalis'in multidedektör bilgisayarlı tomografi ile morfometrik analizi
Morphometric analysis of renal artery with multi-detector computed tomography
- Tez No: 539980
- Danışmanlar: PROF. MUZAFFER ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Arteria renalis, Multi Dedektör Bilgisayarlı Tomografi, varyasyon, Arteria renalis, Multi Detector, Computed Tomography, variation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Arteria renalis'ler aorta abdominalis' ten köken alan en büyük damarlardır. Aorta abdominalis' ten sağlı sollu çıkan arteria renalis' ler, anteriorda (ön kısım) yer alan vena renalis ve posteriorda (arka kısım) yer alan pelvis renalis arasından böbreğe girerler. Böbreğe girmeden önce iki veya daha fazla dala ayrılır. Pelvis ve üreter dublikasyonunda genellikle her bir renal segmentin ayrı beslenmesi vardır. Arteria renalisler böbreğe girerken anterior ve posterior dallarına ayrılır. Posterior dal arka yüzün orta segmentini besler. Anterior dal ise üst-alt polleri ve ön yüzü besler. Çalışmamız, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi' ne değişik sebeplerle başvurmuş bireylerin batın bölgesine yönelik görüntüleme istemi ile çekilen 700 Multi Dedektör Bilgisayarlı Tomografi görüntüsü üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı' ndan elde edilen görüntülerin işlenmesiyle elde edilen reformat sagittal, aksial, koronal ve inspace (multiplanar) veriler kullanıldı. Bu görüntüler üzerinden reformat sagittal ve inspace (multiplanar) arteria renalis' in dallarının orijin aldıkları vertebra seviyeleri belirlendi. Aksiyal reformat ve inspace görüntülerde, arteria renalis' lerin aorta abdominalis'ten çıkış çap ölçümleri ile beraber çıkış açı ölçümleri de yapıldı. Koronal reformat ve inspace görüntülerde ise arteria renalis' lerin dal sayıları belirlendi. Tüm bu aşamalardan sonra aşağıdaki tanımlanan vakalar üzerinde uygulanan ölçüm parametreleri belirlendi. Bu görüntülerden çalışmamıza uygun olan 178 vaka seçildi. Bu vakaların 86'i kadın, 92'ü erkek ti. Çalışmadaki yaş aralığı kadınlarda 66 (39-93), erkeklerde 64,5 (42-86)'dur. Arteria renalis dextra' nın aorta abdominalis' ten ayrıldığı yerdeki çapı xv ortalama 0,58±0,12 mm, arteria renalis sisnistra' nın aorta abdominalis' ten ayrıldığı yerdeki çapı ortalama 0,65±0,13 mm olarak tespit edilmiştir. Arteria renalis dextra' nın aorta abdominalis' ten ayrıldığı yerdeki açısı ortalama 124.04º ±17.48º, arteria renalis sisnistra' nın aorta abdominalis' ten ayrıldığı yerdeki açısı ortalama 117,52º±14,05º olarak belirlenmiştir. Ölçümlerin yapılan hastaların 164 tanesinde sağ ve sol böbrekleri besleyen tek arteria renalis varken, 14(%7.86) tane hastada ise böbreği besleyen iki adet arteria renalis olgusuna rastlandı. Bunlardan 9(%5.05) tanesinin kadınlarda, 5(%2.80) tanesinin ise erkeklerde olduğu tespit edildi. Çalışma kapsamında üç ve üzeri sayıda ekstra arteria renalis'e rastlamadık. Yapılan ölçümlerde arteria renalis dal çıkış sevileri çoğunlukla diğer yapılan çalışmalardaki verilere paralel olarak L1 ve L2 seviyesinde yoğunlaştığını tespit ettik. Arteria renalis dextra da L2 seviyesinde 72(%43.9) - L1 seviyesinde 62(%37.8) ve diğer seviyelerde 30(%18.3), arteria renalis sisnistra da L2 seviyesinde 89(%54.26) – L1 seviyesinde 51(%31.09) ve diğer seviyelerde ise 24(%14.65) olduğu belirlendi. Elde ettiğimiz bulgular ile çalışmamızın özellikle böbrek transplantasyon cerrahisi için klinik bir önem oluşturacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Renal artery are the largest vessels that originate from the abdominal aorta. The from the abdominal aorta is located the renal vena in the anterior (anterior part) and the renal pelvis in the posterior (posterior) region. It is divided into two or more branches before entering the kidney. Pelvic and ureter duplication usually has a separate feeding of each renal segment. Renal artery are divided into anterior and posterior branches as they enter the kidney. The posterior branch feeds the middle segment of the posterior face. The anterior branch nourishes the upper-lower poles and the front face. Our study was carried out on 700 Multi-Detector Computed Tomography images which were taken by Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty for imaging of abdominal region of individuals who applied for different reasons. Within the scope of the study, the data obtained from the processing of the images obtained from the Radiology Department of Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty were used. The vertebral levels originating from the branches of the reformat sagittal and inspace (multiplanar) renal artery were determined from these images. Axial reformat and inspace images of the renal artery of the aortic abdominal diameter from the abdominal diameter of the output measurements as well as output angle measurements were made. In coronal reformat and inspace images, the number of branches of renal artery were determined. After all these steps, the measurement parameters applied on the following cases were determined. From these images, 178 cases were selected. 86 of these cases were female and 92 were male. The age range of the study was 66 (39-93) in females and 64.5 (42-86) in males. The mean diameter of the renal artery right was 0.58 ± 0.12 mm and the xvii diameter of the renal artery left from the abdominal aorta region was 0.65 ± 0.13 mm. The mean angle of the renal artery right at the place where the aorta was separated from the abdominal cavity was found to be 124.04º ± 17.48º, and the angle of the renal artery left at the place where the aorta was separated from the abdominal cavity was determined as 117.52º ± 14.05. While only one renal artery was found in 164 of the patients who had the right and left kidney, and 14 (7.86%) patients had two renal artery cases feeding the kidney. Of these, 9 (5.05%) were in females and 5 (2.80%) were in males. In the study, we did not find any extra renal artery in three or more. We found that the levels of renal artery branch removal were mostly concentrated in L1 and L2 levels in parallel with other studies. Renal artery right at 72 levels (43.9%) - L1 level 62 (37.8%) and at other levels 30 (18.3%), at renal artery left L2 level 89 (54.26%) - L1 level 51 (31.09%) and at other levels and 24 (14.65%) patients. Our findings suggest that our study will be of clinical importance especially for renal transplant surgery.