İğde (Elaeagnus angustifolia ) ve yalancı akasyanın (Robinia pseudoacacia) İç Anadolu'nun kurak sahalarında tutma ve büyüme başarısı
Growth and survival performance of Elaeagnus angustifolia and Robinia pseudoacacia in afforestation practices in arid lands of Central Anatolia
  1. Tez No: 540075
  2. Yazar: CALISTUS MUA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kurak-bölge, Ağaçlandırma, Bitki beslenmesi, Toprak verimliliği, Arid-land, afforestation, plant nutrition, soil productivity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Fidanların büyüme performansını ve topraktaki azot içeriğine katkılarını değerlendirmek için iki azot bağlayan tür olan iğde (Elaeagnus angustifolia) ve yalancı akasya (Robinia pseudoacacia) İç Anadolu'nun kurak sahalarından 5 farklı yöreye dikilmiştir. Çıplak köklü (1+1) fidanlar 2012 Aralık ayında dikilmeden önce alt-toprak işlemesi (80 cm'ye kadar) ve pullukla üst toprak işlemesi tüm sahalarda gerçekleştirilmiştir. 2012 yazında, her deneme ünitesinden yerleri rastgele yöntemle belirlenen 5 noktadan toprağın ilk 30 cm derinliğinden 200 cm3'lük silindirlerle toprak örneklemesi yapılmıştır. Topraktaki değişimi karşılaştırmak için aynı toprak örneklemesi 2017 yazında fidan diplerinden 50 cm uzaklıktaki noktalarda tekrarlanmıştır. Karşılaştırma için denemenin başındaki toprak verileri analizlerde ko-variyans olarak kullanılmıştır. Fidanların başlangıççap ve boy değerleri Nisan 2013'te ölçülmüş ve 2017 verilerinin göreceli artım karşılaştırılmasında kullanılmıştır. Beşinci büyüme sezonun sonunda iğdenin (E. angustifolia) yaşama oranı % 80 olarak belirlenirken yalancı akasyanın yaşama oranı % 52 olarak hesaplanmıştır. Her iki tür de beşinci büyüme sezonu sonunda ortalama 34 cm mutlak büyüme gerçekleştirmiştir. Yine mutlak çap artımında türler arasında bir fark görülmezken iğdenin yalancı akasyaya göre iki kat fazla göreceli boy ve çap artımı yaptığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
To assess the growth performance and changes in soil nitrogen two nitrogen-fixing tree species Elaeagnus angustifolia and Robinia pseudoacacia were planted in five designated afforestation sites located in the Central Anatolia Basin. Intensive site preparation included ripping the subsoil (to 80 cm) and plowing the upper soil before planting bare root (1+1) seedlings in December 2012. Two sets of five random soil samples on each experimental unit were taken in summer 2012 from the first 30 cm of the soil on 5 spots (locations) of each plot using a 200 cm3 core sampler. The same soil sampling was repeated 50 cm away from the seedling stem base in summer 2017 to gauge changes driven by the seedlings. Data from 2012 sampling were used as co-variance on the analysis of 2017 data. Initial diameter and height of seedlings were measured in April 2013 and at the end of the fifth growing season in 2017. At the end of the fifth vegetation season E. angustifolia had 80 % survival rate compared to 52% for R. pseudoacacia. Both species had an average 34 cm total absolute height growth for five growing seasons. E. angustifolia and R. pseudoacacia had also a similar absolute growth rate for diameter in five growing season. E. angustifolia had almost two times higher relative height growth and diameter increment compared to those of the R. pseudoacacia.