Bir üniversitenin birinci öğretim lisans öğrencilerinde internet bağımlılığı ve ilişkili faktörler
Internet addiction and related factors in first educational undergraduate students of an university
- Tez No: 540136
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NESİMİ KİŞİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, üniversite öğrencileri, sıklık, sosyal ağ, Internet addiction, university students, frequency, social network
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnternet bağımlılığı özellikle üniversite öğrencilerde yeni ve ciddi bir sağlık problemi haline gelmiştir. Bu yaş grubunda yer alan gençler, daha uzun süre sosyal ağlarda vakit geçirmeleri ve online oyun oynamaları nedeniyle internet bağımlılığı açısından riskli grupta yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı; Süleyman Demirel Üniversitesi birinci öğretim lisans öğrencilerinde internet bağımlılığı sıklığını belirlemek, çeşitli etkenlerin internet bağımlılığı sıklığı üzerine olan etkisini tespit etmek ve buradan hareketle internet bağımlılığı konusunda farkındalık düzeyini artırmaktır. Kesitsel analitik tipteki bu çalışmanın evrenini; Süleyman Demirel Üniversitesi'nde öğrenim gören birinci öğretim lisans öğrencileri oluşturmaktadır (N=20.813). Örnekleme yöntemi sonucunda 927 öğrenciye ulaşılması hedeflenmiştir. Ancak devamsızlık, araştırmaya katılmayı kabul etmeme gibi nedenlerden dolayı 761 öğrenciye ulaşılmıştır (Ulaşma düzeyi: %82,1). Veri toplama işlemi; tanımlayıcı bilgi formu,“İnternet Bağımlılık Ölçeği”ve“İletişim Becerileri Ölçeği”olmak üzere 3 bölümden oluşan anket gözlem altında uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Tek değişkenli analizlerde ki-kare, bağımsız gruplarda t testi, Pearson korelasyon testi; çok değişkenli analizlerde binary lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bu çalışmada internet bağımlılığı sıklığı %16,2 olarak belirlenmiştir. Çok değişkenli analizlerde erkek olmanın, genellikle internete bilgisayar aracılığı ile girmenin, günlük internet kullanım süresinin 4 saat ve üstünde olmasının, internet bağımlısı olduğunu düşünmesinin, internet kullanımı nedeniyle günlük işlerini aksatmasının, ebeveynlerinin internet kullanımına kısıtlama getirmesinin, kötü düzeyde sağlık algısına sahip olmasının internet bağımlılığı açısından risk faktörleri olabileceği belirlenmiştir. İnternet bağımlılığı olan bireylere bağımlılıkla baş etme konusunda profesyonel destek verilmelidir. Aile içi ilişkiler geliştirilmeli, aile bireylerinin birlikte daha fazla vakit geçirmeleri sağlanmalıdır. Bireyin ailesinden sosyal destek görmesi durumunda, sorunlarını internette sohbet odalarında tanımadığı insanlarla paylaşmak yerine aile bireyleriyle paylaşacaktır.
Özet (Çeviri)
Internet addiction has become a serious health problem especially for university students. Young people are risky because they spend longer time on internet. The purpose of this study is to determine the frequency of internet addiction in the undergraduate students of Süleyman Demirel University, the effect of factors on the frequency of internet addiction and to increase the level of awareness about internet addiction. The sample of this cross-sectional study consisted of undergraduate students in Süleyman Demirel University (N=20.813). Becasue of the sampling method, it was aimed to reach 927 students. However, 761 students were included due to discontinuity or refusal to participation (Reach level: 82,1%). Data collection process was conducted by administration of descriptive information form,“Internet Addiction Scale”and“Communication Skills Scale”under observation. Chi-square test, t test and Pearson correlation tests and binary logistic regression analysis were used in univariate analyzes, independent groups and multivariate analyzes, respectively. Internet addiction frequency was 16.2%. In multivariate analyzes; it was determined that the following conditions may be risk factors; male gender, entering the internet via computer, having 4 hours or more daily internet usage time, thinking of having an internet addicton, interrupting daily activities, parents restricting the internet usage and having a poor perception of health. Professional support for internet addiction should be given. Family relationships should be developed and families should spend more time together. If individuals receive social support from families, they will share their problems with them rather than people they do not know on the internet.